Va néixer a Moià, però ara viu a Barcelona, on està acabant els estudis i s'entrena assíduament. Té 22 anys i des dels quatre practica judo, entre el Judo Moià amb David Roca, i el Centre de Tecnificació del Bages i Moianès amb els Maurici Casasayas. Des de fa un any ha decidit prendre's seriosament el judo, com si es tractés d'una professional, i els resultats l'estan acompanyant amb dues medalles, la de plata a l'estatal i la de bronze a la Copa d'Àfrica a Tunísia, en menys de 57 kg.

Dos bons resultats internacionals i medalla de plata a l'estatal absolut aquest any. Està en el seu millor moment?

He pres la decisió de donar exclusivitat al judo, cosa que abans, amb els estudis, no podia fer, i els resultats estan sortint. Continuo estudiant, però ara puc dedicar-me professionalment a l'esport que més m'agrada.

I això després d'una greu lesió de genoll?

Sí, el 2015 em van operar dels encreuats del genoll. No és una lesió gaire habitual entre els judokes però en el meu cas m'ho vaig fer entrenant-me. Com en tots els esports de contacte hi ha riscos.

Econòmicament es pot viure del judo?

Cal una família que t'avali. La Federació Catalana de judo no dóna beques i per entrar al pla ADO has de fer uns grans resultats a nivell internacional, segons un rànquing establert. En el meu cas, només rebo alguna ajuda de la Federació Espanyola. En l'àmbit econòmic puc dir que sóc semiprofessional.

Hi ha centre d'alt rendiment de judo?

Sí, però has d'anar a Madrid. M'estic plantejant entrar-hi la temporada que ve, però encara no ho tinc pensat del tot. És una decisió personal i no ho descarto.

Fer de professora de judo serveix per acabar de fer un sou?

Entreno els judokes fins a 1r d'ESO dels Lluïsos de Gràcia però no m'hi veig, tot i que no vull dir que ho faci forçada. M'agrada més que m'ensenyin a mi i poder competir, almenys de moment. És clar que és un suport econòmic.

Vivint a Barcelona, on s'entrena habitualment?

Faig cinc dies de judo i sis de físic a la setmana, amb unes 4 o 5 hores diàries. S'ha de tenir en compte que hi ha d'haver temps per a la tècnica, la tàctica i el físic. Em preparo entre el Judo Louis i el Centre de Tecnificació de Barcelona. José Morales em porta la preparació física i el divendres pujo a Moià i fem un repàs amb el meu entrenador, David Roca.

Quines competicions li falten aquesta temporada?

Encara tinc tres campionats per fer però jo destacaria la Copa del Món de Romania. Es tracta d'un torneig del circuit mundial que és obert a tots els païssos.

La medalla de plata sènior és el seu millor resultat des que es dedica al judo?

S'ha de tenir en compte que és la primera que aconsegueixo a nivell absolut i per això s'ha de valorar com a tal, però potser els resultats internacionals tenen més rellevància. Aquí a Espanya, les competidores ens coneixem totes i són els petits detalls els que decideixen. A fora, ningú sap com competeix la seva rival. A més, el nivell és superior perquè hi ha les millors judokes de cada país.

Ara competeix en menys de 57 kg. Les judokes solen canviar de categoria de pes?

La majoria no fa canvis de pes. En el meu cas concret, jo em sento bé a menys de 57 kg després de passar de júnior a sènior. Per a mi és un pes força natural. Les que fan canvis, ho fan normalment forçades per rebaixar el pes.

Com està el judo català?

En categories de base, d'infantil a júnior, molt bé, però a partir d'aquí, com que no hi ha ajuts, els judokes el que fan és deixar l'esport o marxar a altres comunitats autònomes on sí que hi ha diners per a judo. Es busquen la vida.

Es planteja poder ser olímpica més endavant?

Ara ho veig molt lluny. No em miro el judo a llarg termini. Prefereixo fer-ho any a any, i per al 2018 el meu repte serà classificar-me per al Campionat d'Europa i després si pot ser per al Mundial.

Quina és l'edat límit per a una judoka?

Això és molt personal de cadascú, però penso que les dones ho solen deixar abans que els homes, sobretot les que volen ser mares; això condiciona una mica més i els 30 anys em sembla que és una edat límit perquè altres generacions ja comencen a empènyer des de darrere. Ara tinc 22 anys i encara tinc 2 o 3 anys de millorar el meu rendiment.

Quin cinturó té?

Tinc el cinturó negre 2n DAN.

Quan es parla de judo, es parla d'una filosofia de vida. És així?

I tant. Els valors que et dóna el judo et serveixen per a tota la vida. El judo t'ensenya i després ho has d'aplicar al teu dia a dia. Si t'ho reforcen quan fas judo, alguna cosa queda, sens dubte.

Com es va aficionar al judo?

És molt senzill. Ja fa molts anys, David Roca va muntar el Judo Moià i ell és familiar d'una amiga meva. Aquesta va anar a fer judo i els meus pares van veure bé que jo també en fes. Tenia 4 anys i primer de tot el que vaig fer va ser psicomotricitat, i fins ara, després de passar també pel Centre de Tecnificació del Bages amb els Maurici Casasayas.