La Secció de Delictes Econòmics de la Fiscalia Provincial de Madrid investiga si hi ha delicte fiscal en la denúncia de l'Agència Tributària contra el jugador del Reial Madrid Cristiano Ronaldo per defraudar 15 milions d'euros en quatre anys, des de 2011 a 2014, han informat fonts fiscals.

La denúncia està ja en mans dels fiscals especialitzats, però ara haurà d'estudiar si els fets revesteixen caràcter jurídic penal. Si és així, es formularà una querella davant del proper 30 de juny, atès que en aquesta data prescriurien els possibles delictes que s'haurien comès en 2011.

La Fiscalia va rebre ahir la denúncia de l'Agència Tributària relacionada amb Ronaldo i l'Impost sobre la renda de no residents (IRNR) referit a 2011 i uns altres possibles delictes fiscals agreujats de 2012 i 2013. La xifra total defraudada ascendiria a 15 milions d'euros.

Per la seva banda, els Tècnics del Ministeri d'Hisenda (Gestha) han consideraT "encertada" la denúncia però han lamentat la demora de la'AEAT a remetre-la sobre un assumpte "tan complex" a la Fiscalia, que haurà de formular la seva querella abans del 30 de juny per evitar que prescrigui penalment el presumpte delicte comès en L'IRNR de 2011.

Com assenyala el col·lectiu, el futbolista portuguès podria haver incorregut en un delicte fiscal en 2011, que comporta penes de presó d'un any, i en altres dos delictes fiscals agreujats en 2012 i 2013, en superar les quotes presumptament defraudades els 600.000 euros.

Aquests dos delictes comporta penes de presó de dues a sis anys per cadascun d'ells, la qual cosa implicaria la petició de l'Advocacia de l'Estat d'una pena mínima total de cinc anys.

Si bé el jutge podria aplicar l'atenuant molt qualificat de regularització extemporània introduïda en el Codi Penal en 2013 i reduir la pena a la meitat o a la quarta part de cada delicte fiscal si el jugador reconeix els fets i paga les quotes defraudades, els interessos i les multes en el termini màxim de dos mesos des de la citació judicial com investigat.

Si el jutge reduís les penes a la quarta part, la pena de presó total quedaria en 15 mesos, per la qual cosa en mancar d'antecedents podria acordar que no entre a la presó, mentre no sigui condemnat en el temps de la pena suspesa.