La nit de divendres a dissabte va mantenir desperts els aficionats catalans a la muntanya esperant unes quantes fites. Al final, l'única que va reeixir va ser la consecució del catorzè vuitmil del vigatà Fer-ran Latorre, que va fer el cim de l'Everest. És el primer català que puja a tots els cims de més de 8.000 metres del món. Gairebé a la mateixa hora, però, Xavi Batriu va haver de deixar estar el seu segon intent de pujar al Makalu mentre romania la incertesa sobre la possibilitat que Kilian Jornet tornés a pujar a l'Everest per batre la seva marca de dilluns passat de 26 hores. Aquest és el darrer cap de setmana que es considera hàbil per pujar a les muntanyes de l'Himàlaia abans de l'entrada del monsó, però el secretisme es mantenia ahir davant del silenci dels responsables del projecte Summits of my Life.

Pel que fa a Latorre, ell mateix va corroborar l'èxit en tornar al camp 4 després d'haver fet el cim a un quart de cinc de la matinada, hora d'aquí. En el seu anterior missatge, difós per les xarxes socials, havia mostrat imatges des de la vessant sud de l'Everest, a 8.000 metres, on havia acampat amb el francès Yannick Graziani, l'austríac Hans Wenzl i el xerpa Dawa Sange. És el sisè escalador de l'estat que ha fet els catorze vuitmils, després de Juanito Oiarzabal, Alberto Iñurrategi, Edurne Pasaban, Carlos Paunier i Jorge Egocheaga.

Pel que fa a Batriu, els forts vents que bufaven durant la seva escalada al Makalu el van obligar a girar cua quan era més amunt dels 8.000 metres, acompanyant una expedició alemanya. Batriu va quedar-se sol després de l'abandó de la seva companya d'expedició, Núria Picas, la setmana passada i ha fet dos intents de pujar el cinquè cim més alt del món. Ara només falta saber què ha passat amb Kilian Jornet i si intenta superar el seu registre o ho deixa per a una altra ocasió.