El GP de Catalunya, setena prova del MotoGP, homenatjarà aquest cap de setmana al pilot espanyol Lluís Salom, qui fa un any va morir a Montmeló, quan competia al Moto2 i va patir una greu lesió quan es va originar un error mecànic, en un punt de la pista que ha estat ja modificat.

La cita en el Circuit de Barcelona-Catalunya és per a aquest cap de setmana i aquest dimecres ha estat presentada en societat en el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), on han assistit alguns pilots, com el vigent campió del món de MotoGP, l'espanyol Marc Márquez, i els seus compatriotes els germans Espargaró, Pol i Aleix, entre d'altres.

La prova espanyola entra en acció després del GP d'Itàlia en Mugello, on l'espanyol Maverick Viñales (Yamaha) va tornar a sortir líder i en aquesta situació afrontarà la carrera a casa seva, amb l'italià Andrea Dovizioso com a segon en la general, després del triomf d'aquest en el traçat italià.

La carrera en el Circuit comptarà amb un moment solemne, com és l'homenatge que l'organització vol brindar a Lluís Salom, en el qual s'exhibiran fotografies del pilot mallorquí de 42 fotoperiodistes que cobreixen el mundial. A més, darrere de la tribuna H s'habilitarà un espai perquè els aficionats poden deixa la seva dedicatòria al mallorquí en un mural.

L'ajustat del mundial i que hagin aparegut nous actors per a la lluita pel títol, com el català Maverick Viñales, tornarà a atreure a milers d'aficionats a Montmeló, on s'esperen xifres d'assistència similars o superiors a les de l'any passat, on es van congregar uns 100.000 entusiastes el dia de la carrera, encara que en el total del GP es va arribar als 175.000 aficionats.

En la presentació aquest dimecres en el CCCB, el patró del MotoGP, l'espanyol Carmel Ezpeleta, ha recordat l'accident de Salom, i ha reconegut que aquest és "un esport de risc", però també s'ha congratulat amb els esforços que els responsables del mundial i dels circuits duen a terme perquè el MotoGP "sigui menys de risc i més d'espectacle".

En els parlaments dels pilots, el vigent campió del món de MotoGP, Marc Márquez, ha assumit que la seva Honda aquesta temporada no ha tingut un bon arrencada, malgrat haver guanyat una carrera (GP de les Amèriques, a Austin, Texas), a més de reconèixer que a Mugello "va ser un cap de setmana difícil".

"Però com es diu, no estem tan lluny ni estem tan malament", ha fet broma el tres vegades campió del món de MotoGP, a qui no li ha sorprès el moment que viu Viñales (líder) "perquè ja es va veure el que estava fent en la pretemporada", a més de lloar a un dels seus grans rivals, l'italià Valentino Rossi, de qui ha dit": "Li tinc molt respecte. Porta anys i segueix competint i amb opcions a la victòria. Això el fa gran".

L'aposta de Pol Espargaró per l'equip oficial KTM no li està resultant un camí de roses donat l'aterratge que ha tingut en aquesta escuderia. Això no obstant, el pilot de Granollers ha assegurat que malgrat "ser complicat" el moment, el seu objectiu ara se centra en "sumar punts i no tenir caigudes, perquè ja serà un èxit".

El seu germà també ha canviat d'equip, ja que Aleix s'ha enrolat aquesta temporada en Aprilia, moto amb la qual se sent que va "ràpid", a més d'assegurar que li ofereix molta estabilitat, malgrat el seu considerable pes, encara que ha reconegut que els problemes de motor l'han llastat en aquesta arrencada de mundial.