L’Associació Esportiva La Salle va tenir la idea, fa 47 anys, d’organitzar la primera edició de la Nit de l’Esportista. Durant mols anys, aquesta entitat ha tirat endavant aquesta festa de l’esport manresà, fins que el 1995 es va decidir que la resta d’entitats, una per any, encapçalessin la preparació, conjuntament amb l’Ajuntament de Manresa, de la Nit de l’Esportista.

Enguany, però, i coincidint amb el 75è aniversari de l’Associació Esportiva La Salle, l’organització de la gala ha tornat a les seves mans. La 47a edició de la Nit de l’Esportista té lloc avui, dimecres 28 de juny, al teatre Kursaal, escenari els darrers anys d’aquesta celebració. Es farà entrega de trofeus als millors esportistes, també per edats, entitats, equips, entrenadors, àrbitres, special olympics, paralímpics, escolars, als campions, patrocinadors i premis especials de reconegut prestigi. L’acte serà presentat per l’actor Quim Masferrer, conductor del programa de TV3 El Foraster, a partir de 2/4 de 9 del vespre. El pregoner d’aquesta Nit de l’Esportista serà l’històric lasal·lià Ton Perarnau.

75 anys de vida de La Salle

L’Associació Esportiva La Salle està a punt d’acabar la celebració del seu 75è aniversari, molts anys d’història d’un dels referents del bàsquet manresà.

Durant el curs 1941-42, un grup d’antics alumnes del col·legi Nostra Senyora de Montserrat van formar dos equips de bàsquet amb els noms de La Salle i Montserrat, per participar en el primer campionat infantil local. Arran d’aquest fet neix la Unión Deportiva La Salle, el nom inicial de l’entitat, dedicada bàsicament a l’esport del bàsquet i promotora del minibàsquet a la ciutat de Manresa la temporada 1963-64.

La pista de joc era al carrer dels Esquilets, on hi havia el col·legi de La Salle, abans de l’actual ubicació.

Pel que fa a la trajectòria esportiva de La Salle, destaca la participació de l’equip sènior a la Segona Divisió estatal durant tres temporades i el subcampionat d’Espanya de Tercera Divisió, aconseguit la temporada 1970-71. Ja més endavant s’ha de parlar del retorn de la formació sènior a Primera Catalana en la campanya 1998-99 després de molts anys a Segona Catalana. El curs 2013-14, La Salle aconsegueix pujar a Copa Catalunya, possiblement el sostre actual per a un equip totalment amateur.

També els equips base han tingut participacions lluïdes en competicions estatals com ara el subcampionat estatal infantil l’any 1976 amb el tècnic Franc Canellas i amb Jordi Freixanet com a un dels jugadors més destacats. Aquesta mateixa formació va quedar campiona provincial escolar. Tampoc no es pot oblidar el gran nombre de jugadors que han sortit dels equips inferiors lasal·lians i que han jugat en equips capdavanters.

Actualment, l’Associació Esportiva La Salle disposa de 25 equips entre masculins i femenins, amb uns 250 jugadors. A més a més, l’escola de bàsquet comprèn uns 40 jugadors i jugadores, d’edats compreses entre els 5 anys (P-5) i els 8 (2n de primària). L’entitat té uns 250 socis i fa unes setmanes va haver-hi canvi de junta directiva. Marc Puig, després d’un mandat de cinc anys com a president, va ser rellevat per Nacho Vergara. El nou mandatari va exposar, el dia de la seva presentació, que els seus objectius han de ser, sobretot, la potenciació de l’escola i el conjunt del bàsquet de formació. Econòmicament, La Salle té uns números sanejats.

La propera temporada, i coincidint encara amb el 75è aniversari, el sènior de La Salle jugarà a Primera Catalana després de consolidar-se en aquesta categoria; ho farà amb molts jugadors nous i un equip tècnic també nou, això sí, amb molta il·lusió.