El jutge Santiago Pedraz va enviar a la presó sense fiança el president de la federació espanyola de futbol (RFEF), Ángel María Villar, per haver teixit un «entramat» i una xarxa de «clientelisme» que va permetre desviar milions de fons públics i privats de l'ens federatiu. En un acte, el magistrat també va dictar presó incondicional per a Gorka, fill de Villar, i per al vicepresident econòmic de la federació, Juan Padrón, mentre que al secretari d'aquest organisme, Ramón Hernández Baussou, li va imposar una fiança de 100.000 euros per sortir de presó. Tot això, després de prendre declaració als quatre durant tot el dia.

Els detinguts va ser portats al matí a l'Audiència Nacional després del seu arrest, dimarts, en l'operació Soule, en la qual se'ls acusa de lucrar-se en benefici propi amb les arques de l'ens federatiu. En la sentència, el magistrat explica que Villar, president de la federació des de fa 29 anys, va crear aquesta xarxa corrupta, que englobava les federacions ter-ritorials i organismes vinculats, «amb coneixement i consentiment dels principals dirigents d'aquests organismes i amb la voluntat d'enriquir-se i/o afavorir l'enriquiment de tercers».

Segons el jutge, va usar diverses societats per al desviament dels diners i va establir a més un «clientelisme tant en la contractació del personal, que recau fonamentalment en familiars, com en la presumpta adjudicació arbitrària de contractes de subministrament i prestació de serveis a empreses vinculades, bé directament o bé a través de familiars». Això ho ha fet, segons Pedraz, «almenys des del 2009, en l'àmbit de tot el territori nacional».

Despesa en contractacions

Villar va fer una despesa desproporcionada en personal de la federació. «La inexistència d'un criteri formal que determini les quantitats de la retribució variable dels empleats i l'absència de contractes escrits amb el personal prestigiós d'alta direcció» és una de les seves actuacions irregulars, segons explica el jutge citant una auditoria feta sobre això.

Pedraz detalla que les retribucions anuals de 40 empleats de la RFEF sumen uns 5 milions i mig d'euros i que en la causa hi ha diversos fragments de converses telefòniques «relacionats amb la contractació excessiva de personal, els alts sous i la baixa productivitat de part dels treballadors».

De fet, Villar va atorgar alts salaris a determinats càrrecs directius «per mor de la seva amistat o conveniència», cosa que li va retreure el seu propi fill Gorka en una punxada telefònica: «Has de començar a deixar de confondre la lleialtat cap a les persones amb la incapacitat... Et faig tal cosa o et jubilo de puta mare».

Una altra de les irregularitats és el pagament de 300.000 euros a la secretària general de la RFEF, Esther Gascón, com a indemnització d'acomiadament per ser novament contractada posteriorment. Pel que fa al fill de Villar, Pedraz afirma que va resultar, a través de la seva empresa Sports Advisers, el «més beneficiat a través del seu pare» dels diners de la federació espanyola.

El CSD vol que se l'expedienti

El Consell Superior d'Esports (CSD) va anunciar que sol·licitarà de manera immediata al Tribunal Administratiu de l'Esport (TAD) la incoació d'un expedient disciplinari contra Villar.

Mentrestant, Marcelino Maté Martínez, president de la federació de Castella i Lleó, serà el referent de la RFEF en la transició que viurà aquest organisme al llarg dels propers dies.