Nova bomba en la velocitat dels mundials de Londres i un altre desastre per a l'equip jamaicà. Si dissabte a la nit Usain Bolt només podia ser tercer en la final dels 100 metres, ahir la seva compatriota Elaine Thompson, gran favorita en l'hectòmetre femení, va caure de manera catastròfica fins a la cinquena posició, un resultat fins i tot més sorprenent que el tercer lloc de l'estrella mundial masculina del dia anterior.

La vencedora dels 100 metres va ser la nord-americana Tori Bowie (10,85), qui va obtenir un or amb suspens després de llançar-se en planxa damunt de la línia de meta i superar la ivoriana Marie-Josée Ta Lou (10,86), la qual havia dominat la cursa des de l'inici. Va ser, per tant, una reedició del que havia succeït 24 hores abans, amb favorit jamaicà i triomf americà. El bronze va ser per a l'holandesa Dafne Schippers (10,96), qui per dues centèsimes va evitar el doblet de medalles de la Costa d'Ivori, ja que la quarta, Muriel Ahouré, va fer 10,98. Thompson, finalment, va acabar amb 10,98 i va pagar una sortida fluixa i una evident manca de progressió a partir de mitja cursa.

De la resta de finals, Nafissatou Thiam va corroborar el títol olímpic amb el mundial de l'heptatló. La belga, segona després de dissabte, va fer una gran llargada i una bona javelina per derrotar l'alemanya Carolin Schäfer i l'holandesa Anouk Vetter.

En la perxa, cap sorpresa amb el triomf de la grega Ekateríni Stefanidi, amb millor marca de l'any (4,91), davant de la nord-americana Sandi Morris i del duet de bronzes, la cubana Yarisley Silva i la veneçolana Robeilys Peinado. En pes, també sorprenent triomf del neozelandès Thomas Walsh davant del vigent campió, l'americà Joe Kovacs, i de l'inesperat croat Stipe Zunic.

Kenyans i els altres kenyans

La jornada matinal havia estat aprofitada per l'organització per encabir les dues maratons, que van discórrer per un circuit a la riba esquerra del Tàmesi, al qual calia fer quatre voltes. El domini va ser per als kenyans, malgrat que en la competició femenina la victòria va correspondre per a una atleta d'aquest país, però nacionalitzada de Bahrain.

Així, en els homes, va vèncer Geoffrey Kirui, amb un temps de 2'08''27, després de passar davant del favorit, l'etíop Tamirat Tola, que no només no va ser superat pel primer, sinó que va estar a punt de ser-ho pel tercer, Alphonce Simbu, de Tanzània. Dels espanyols, només es va salvar el 17è lloc de Javi Guerra, ja que Lamdassem i Fernández es van retirar.

En la competició femenina, la també kenyana Edna Kiplagat va estar a punt d'assolir la seva tercera corona seguida, però quan ho tenia tot a la mà va ser vençuda per Rose Chelimo, qui va guanyar amb 2'27''11. A més, Kiplagat va haver d'esprintar per mantenir la plata de l'atac de la nord-americana Amy Cragg, tercera. La millor espanyola va ser Marta Esteban (21a). Dels espanyols, l'únic positiu va ser la classificació, tot i que a la repesca, i pels pèls, del subcampió olímpic, Orlando Ortega, en els 110 metres tanques. Va quedar-ne fora Yidiel Contreras, com també Kevin López i Álvaro de Arriba en els 800 i Mario Husillos en els 400, tot i que aquest va fer millor marca personal.