Aconseguir 16.570 firmes de socis en poques setmanes, segons el club el termini acaba el 19 de setembre i segon ell el 2 d'octubre, és l'objectiu d'Agustí Benedito per forçar la sortida de Josep Maria Bartomeu i canviar el rumb del Barça amb el suport d'una massa social que veu «molt emprenyada amb la directiva»

Per aconseguir que la moció de censura vagi endavant, Josep Maria Bartomeu plegui i es convoquin noves eleccions ha de reunir 16.570 de socis en pocs dies i sense tenir accés al cens. Intentar-ho és ser valent o, directament, un inconscient?

És un repte extraordinari. Soc conscient que és molt difícil, que mai s'ha aconseguit, però també he de dir que hi ha un descontentament extraordinari. O, per dir-ho de manera més contundent, una emprenyada molt estesa. La gent és molt i molt crítica amb la junta directiva i, en les últimes setmanes, començo a pensar que sí que aconseguirem arribar a aquestes 16.570 firmes.

Si es mira el que escriuen els aficionats del Barça a Twitter, Bartomeu faria temps que no seria president. Però els socis blaugrana ja han demostrat molts cops que pensen i, sobretot, voten diferent del que es llegeix a les xarxes socials...

Vam anunciar que volíem fer la moció de censura el passat juny, abans de tots els embolics amb els fitxatges d'aquest estiu, perquè havíem engegat una web on demanaven l'opinió als socis, no a tuiters sinó a gent real, i la realitat és que la resposta ha estat extraordinària. Estem parlant de més de 13.000 socis del Barça que s'han posat en contacte amb nosaltres per donar-nos les seves dades.

Això, però, no són signatures.

Certament, això no són signatures. Però tampoc són comentaris a les xarxes. Són socis que ens ha donat el seu nom, DNI, correu i número de soci. Ens estem posant-nos en contacte amb ells per quan arribi l'hora de convertir aquesta intenció en butlletes signades ho puguem fer.

Bartomeu va guanyar les eleccions fa poc més d'un any. I el mandat era per cinc...

Bartomeu va guanyar les eleccions de manera neta, però ho va fer perquè tenia el triplet. Avui no seria president si el primer equip no hagués guanyat el triplet. La pilota és sempre el més important, però des d'aquelles eleccions hi ha hagut moltes situacions sobrevingudes realment greus que han portat el Barça a aquesta greu crisi social, esportiva, institucional i econòmica.

Pot concretar-les?

Recordo que en el debat d'aquelles eleccions, l'únic que Bartomeu va acceptar, ell va dir que el cas Neymar no tindria cap conseqüència per al club i que no anava enlloc. Un any després, Bartomeu pacta amb la fiscalia que el Barça se'n farà responsable quedant condemnat per un doble delicte fiscal i pagant 5,5 milions d'euros. I tot plegat per salvar-se ell, que li demanaven dos anys i tres mesos i 5 milions, i el seu amic i persona que el va posar en el càrrec, a qui li demanaven 7 anys i vint milions.

La doble condemna que ha acceptat el club no sembla que cogui gaire a l'afició. És allò que «si la pilota entra...»

La pilota ho tapa tot. El Barça ha estat condemnat i, una altra cosa, Rosell és a la presó. A vegades quan parlo amb emissores de fora de Catalunya, on també tenim molts culers, els faig la comparació que el cas del Rosell és com si Florentino Pérez fos a la presó. El seu cas no es pot comparar amb el de Núñez, que va trepitjar la presó uns mesos per temes que no tenien res a veure amb el Barça. Els delictes de Rosell no són res aliè al món del futbol. Estem parlant de Qatar, de finançament irregular, corrupció, FIFA Gate... En aquests últims mesos hem sabut que mentre Rosell era president del Barça, i el seu amic Bartomeu vicepresident primer, rebia cada any cinc milions d'euros de Qatar.

Veu possible que Bartomeu no sabés res de tot això?

Una vegada em van preguntar si posava la mà al foc per Bartomeu. I vaig contestar que no ho podia fer. De fet, el mes d'agost és inhàbil judicialment, però el mes de setembre no i jo no descarto que acabem llegint notícies que podrien fer molt de mal a Bartomeu i també al Barça.

Si es demostra que els negocis de Rosell van perjudicar econòmicament el Barça, el club hauria de denunciar el seu expresident?

Sí. Esclar que sí. Però algú pensa que Bartomeu denunciarà mai Rosell?

La marxa de Neymar i la gestió esportiva d'aquest estiu poden acabar sent la benzina d'aquesta moció de censura?

Un vot de censura no pot ser una eina d'oposició que s'activi en funció només d'un resultat esportiu, però també és una evidència que hi ha molta gent que no pensava donar suport a la moció de censura o que s'ho estava pensant ara ho farà.

Així tot depèn del que passi al camp...

És la llei del futbol. Si la pilota entra, no és que la gent s'oblidi dels problemes, però mira cap a una altra banda. El gener del 2015, Bartomeu convoca unes eleccions tenint un 15% d'intenció de vot, però l'equip acaba guanyant el triplet i ell surt com a president per cinc anys més. I ara estem en una situació similar.

Què li varen semblar les explicacions sobre els fitxatges que va donar Albert Soler en la roda de premsa de dissabte?

No les vaig entendre. Vas queixar-te que no pots fitxar perquè t'has trobat amb un mercat inflacionat quan tu has estat el primer protagonista d'aquest mercat. Has pagat 145 milions per un nano de vint anys, quaranta per un brasiler que fa dos anys que juga a la Xina i trenta per un portuguès que encara està per veure. I anaves pel camí de gastar-te'n 200 més amb Coutinho i Di María. En els dos últims anys et podries haver gastat 600 milions. No ho has fet, perquè no has pogut i no pas perquè no volguessis. I et queixes que el mercat està inflacionat... Però si l'has inflacionat tu!

Vol dir que no saben fitxar?

El problema més greu és que han abandonat el model sense tenir clar quin altre volien seguir. En el millor equip del Barça de la història, el que hem tingut aquests últims anys, sorties alguns partits amb una alineació amb deu jugadors formats a la casa. Això s'aconsegueix fent apostes de risc. Parlo d'apostar per Bartra, per Thiago, per Munir en lloc d'Alcácer... Ells, en canvi, han decidit canviar de model. Per què et vens Bartra i compres Mathieu? Que Dembélé és millor que Deulofeu? Potser sí, però a Deulofeu ja el tens aquí i no val 145 milions d'euros. El fitxatge més car de la història del club.

A Niça, Dortmund o Liverpool no han quedat gaire contents amb el Barça aquest estiu.

Aquest és un dels grans preus que haurem de pagar per aquest estiu. D'una banda critiquem Neymar, però ell va estar fins a l'últim dia entrenant-se aquí i nosaltres hem gairebé forçat que dos jugadors es rebel·lin contra els seus clubs. Aquí no hi ha hagut miraments ni valors. Molta gent se m'està queixant de la imatge que hem donat a Europa aquest estiu.

I això de qui és culpa?

De la manca de projecte. No tenen model i van desorientats. Fa moltes setmanes que Bartomeu està fora de control i com que el president del Barça no sap cap on va, el club és un desgavell. Hi ha desorganització, descontrol...

Desorganització? No serà per manca de personal...

Aquí hi ha una altra prova. Molta gent per fer de tallafocs. Una roda de premsa tan important com la de dissabte, de balanç d'un període de fitxatges complicat, i el president calla i fa sortir l'altre (Albert Soler) perquè li va en el sou. El Barça és un club singular, propietat d'un grup de socis, que temporalment deleguem en un consoci perquè faci de president i ara resulta que aquest consoci no ens dona explicacions. Que les doni l'executiu! Que per això els tenen i per això els poden tornar a canviar quan vulguin.

D'acord. Posem que la moció de censura surt bé i es convoquen eleccions. Benedito? Laporta? Algú podrà recordar que tots ja han perdut a les urnes.

Sí. Ho entenc. Benedito i Laporta van perdre les eleccions. Però per què les va guanyar Bartomeu? Perquè tenia el triplet. Perquè si no les hauria perdut Bartomeu. Si entrem en un procés electoral, el Barça demostrarà que és un club diferent, únic al món, amb quatre o cinc barcelonistes que segur que faran un pas endavant i voldran ser presidents.

També de dins de la junta?

Una candidatura continuista? No ho sé. En funció de com acabi el procés de censura. Bartomeu segur que no, perquè ja hauria tingut dos mandats. Potser Cardoner, que mai ha amagat que li faria il·lusió, que se'l relaciona molt amb el món de les penyes, però que sempre ha viscut molt del nom del seu avi (Nicolau Casaus).

I Joan Laporta. Què farà?

Sobre la moció? Ell crec que ja ha deixat clar que es posicionarà a favor un cop estigui presentada i sigui el moment de decantar-se. No tinc cap dubte que donarà suport a la moció de censura.

I en unes eleccions?

Això se li hauria de preguntar a ell. Crec que sí, pel que sé té moltes ganes de presentar-se.

Agustí Benedito i Joan Laporta són personalitats massa fortes per anar en una llista única?

No. No ho crec. En Laporta i jo ens portem bé. Hem estat junts molts anys. No és un tema d'egos sinó que discreprem en alguns punts importants de com s'ha de portar el Barça.