Sergio Rodríguez 'Chacho' i Ricky Rubio han liderat en els últims minuts del partit contra Croàcia una victòria racial d'Espanya per 73-79 en un partit que s'ha anat escalfat a llarg dels minuts i que ha passat de banal a substancial per la competitivitat dels jugadors espanyols.

La mala posada en escena de la selecció espanyola va sorprendre a tots. A falta de quatre segons per complir-se els cinc primers minuts de joc Pau Gasol es penjava del cèrcol per anotar la primera cistella de l'equip, 10-3. La punteria en atac no era l'adequada i la defensa no aconseguia engranar en la freqüència adequada.

El partit va canviar de signe i amb Fernando San Emeterio endollat ??en l'anotació, la selecció espanyola va començar a retallar diferències amb celeritat, tant és així que a un segon per al final del primer quart, Espanya va aconseguir la primera avantatge, amb la qual va acabar el període, 20-21.

En el segon quart, ja amb les rotacions a ple rendiment, el partit es va complicar, es va tornar feixuc i no hi va haver espurna sobre la pista. Els empats es van succeir fins al 28-28 (minut 15).

A partir d'aquest moment, els de Sergio Scariolo van tornar a treballar en defensa i van ocultar el cèrcol als seus rivals, aconseguint un parcial de 0-10 en una mica més de tres minuts, 28-38 (minut 18), davant la desesperació dels balcànics que no van trobar el camí del cèrcol de cap de les maneres.

Al descans es va arribar amb un 32-38, en un partit en què tots dos equips sabien que hi havia poc en joc, però al que la rivalitat i la mentalitat competitiva el va salvar.

El pas per vestidors va millor als croats, que de la mà d'un Dario Saric que va saber jugar amb eficiència ofensiva i defensiva sota la cistella, no només va retallar diferències sinó que va tornar a prendre les regnes del partit en la iniciativa i en el marcador , 44-43 (min. 24.10).

La permissivitat arbitral va fer que la duresa defensiva s'imposés sobre els atac i que al final del tercer quart el resultat fos de 54-53.

Els plans no van canviar, malgrat el estret del marcador, i l'últim període el va començar la segona unitat, que després d'un inici una mica dubitatiu, va recuperar la paritat i va tornar a posar-se per davant, 57-58 (min.31.45).

L'alternança en el marcador es va convertir en una constant. I el canvi de criteri arbitral amb les personals complicar més les coses. Scariolo va reconstruir el quintet inicial i en poc més de dos minuts va aconseguir la selecció espanyola un avantatge notable per a aquestes alçades de partit, 63-68.

La defensa espanyola va tornar a funcionar, però els àrbitres van xiular al final dos absurdes tècniques seguides a Pau Gasol i Scariolo. Del 63-68 es va passar al 67-68 amb minut i mig per davant.

Llavors va aparèixer la seguretat de Sergio Rodríguez per anotar punts vitals i també Ricky Rubio, que va sentenciar des del tir lliure amb seguretat.

Espanya va guanyar un partit racial i es classificarà com a primer de grup per als vuitens de final, independentment del que passi en l'últim partit davant Hongria dijous que ve.

- Fitxa tècnica:

73 - Croàcia (20 + 12 + 22 + 19): Simon (9), Saric (18), Bender (4), Tomas (10) i Bogdanovic (15) -equip inicial-, Kruslin, Popovic (11), Ukic , Zoric (6), Buva i Ramljak.

79 - Espanya (21 + 17 + 15 + 26): Pau Gasol (11), Rubio (13), Marc Gasol (9), San Emeterio (12) i Navarro -equip inicial-, Rodríguez (12), Willy Hernangómez ( 2), Sastre (6), Oriola (5) i Juancho Hernangómez (9).

Àrbitres: Tolga Sahin (ITA), Panagiotis Anastopoulos (GRE) i Nicolas Maestre (FRA). Sense eliminats.

Incidències: Partit corresponent a la quarta jornada del grup C de l'Eurobasket 2017, disputat al POLYVALENT Hall de Cluj- Napoca davant 6.089 espectadors.