Sergi Llull, Uros Slokar i Haukur Palsson eren, fa dos anys, els representants manresans a l'europeu. Una xifra que s'ha multiplicat a l'Eurobasket que va començar ahir i que es disputa entre Finlàndia, Israel, Romania i Turquia, seu de la fase final. Vuit jugadors amb passat al Nou Congost són en un torneig en què Espanya, que debuta avui davant Montenegro (16.45h, Cuatro), defensa el títol.

I precisament a Espanya hi ha una de les baixes destacades de la competició. Sergi Llull es va lesionar al genoll dret en el segon amistós de preparació, davant Bèlgica: trencament del lligament encreuat anterior i sis mesos de baixa. L'altra baixa manresana d'Espanya és Jaume Ponsarnau, assistent de Sergio Scariolo els dos darrers estius: or a l'Eurobasket 2015 i bronze als Jocs Olímpics de Rio de Janeiro de l'any passat.

Malgrat la baixa de Llull, de Nikola Mirotic, de Rudy Fernández i dels barcelonistes Pau Ribas i Víctor Claver, Espanya és la gran favorita, sobretot per les absències importants en els rivals: Antetokounmpo a Grècia; Parker, Batum i Gobert a França; Gallinari a Itàlia; Teodosic, Bjeliça i Jokic a Sèrbia; i Ilyasova a Turquia.

Amb Pau i Marc Gasol, l'equip estatal té el millor joc interior d'Europa. I els recanvis dels germans catalans són també dos germans NBA, Willy i Juancho Hernangómez, a més d'un dels homes de moda al bàsquet estatal aquest estiu: Pierre Oriola, afavorit per l'absència de Mirotic.

L'home del milió d'euros

Oriola ha estat un dels fitxatges estrella del nou Barça de Sito Alonso, que ha pagat un milió d'euros al València; la culminació de la progressió de l'ala pivot targarí des que va deixar Manresa el 2013, quan el club no li va renovar el contracte després de formar-lo quatre anys. Justament el mateix temps que ha trigat Oriola a passar d'Osca, a la LEB Or, a guanyar l'ACB amb el València, amb un pas intermedi de dos anys per Sevilla, on es va consolidar a l'elit.

Al nou Barça també hi serà un jugador que va coincidir amb Oriola a Manresa i per qui el Barça també ha pagat una bona picossada: l'hongarès Adam Hanga s'ha traslladat de Vitòria al Palau Blaugrana a canvi de 400.000 de traspàs. Però abans d'aterrar al Barça, l'aler tindrà la missió de liderar Hongria a l'Eurobasket.

També té un paper important Haukur Palsson, que va coincidir amb Oriola i Hanga a Manresa. L'islandès va ser dues temporades al Bages, on va arribar a només 19 anys, i no va poder demostrar un potencial que, amb el temps, ha confirmat. El Breogan a la LEB Or, Suècia, Alemanya i de nou Islàndia van ser els seus destins abans de la seva eclosió, aquesta última temporada, a la segona divisió francesa (12 punts i 5 rebots de mitjana). Un bon rendiment que l'ha portat a fitxar pel Cholet, un clàssic francès. Ahir, Palsson va liderar l'anotació d'Islàndia, amb 21 punts, en la derrota davant Grècia (61-90).

I encara hi ha un quart jugador que va jugar al Congost la temporada 2011-12 i que serà a l'Eurobasket: el britànic Kieron Achara, ja als 34 anys i establert a la lliga britànica, on ha jugat les últimes tres temporades després de voltar per Europa. Escòcia, Grècia, Bulgària i Itàlia van ser els seus destins quan va deixar Manresa.

Els més recents

El cinquè exmanresà que serà a l'europeu és el lituà Marius Grigonis, que l'estiu passat va fer les maletes i va canviar la capital del Bages per Tenerife. Ara, un any després, torna a canviar d'equip: reforça l'ambiciós projecte d'Aito García Reneses a l'Alba de Berlín. Però abans d'anar a Alemanya, disputarà l'europeu: ahir, però, no va jugar ni un minut en la derrota davant Geòrgia (77-79).

Va coincidir mitja temporada amb Grigonis un altre dels represetants manresans a l'europeu, el txec Patrik Auda, fins fa unes setmanes al Bages. L'ala pivot, que ha estat un any i mig a Manresa, ha de ser un dels homes importants de la República Txeca, liderada per l'exbarcelonista Tomas Satoransky, ara a l'NBA. Sense Jan Vesely, campió d'Europa amb el Fenerbahçe, i Ondrej Balvin, nou jugador del Gran Canària, Auda ha de fer un pas endavant.

I per acabar amb les coincidències, un futur company d'Auda al Rosa Radom polonès també és a l'Eurobasket: el pivot ucraïnès Igor Zaytsev, que a la meitat d'aquesta última temporada passada va jugar 7 partits amb l'ICL. I amb Zaytsev també hi serà Ruslan Otverchenko, jugador manresà durant la temporada 2015-16 i que, de tornada al seu país, ha recuperat el nivell d'abans de venir a Manresa. Ahir, però, tots dos van estar discrets en la derrota davant Alemanya (75-63): 4 punts i 3 rebots de Zaytsev, i 8 punts en 7 minuts d'Otverchenko.