El britànic Chris Froome, de l'equip Sky, va signar ahir l'històric doblet Tour-Vuelta en proclamar-se a Madrid guanyador de la 72a edició de la ronda espanyola, una espina que tenia clavada des del seu debut, el 2011. La jornada final, però, va estar marcada pel comiat d'Alberto Contador.

A Cibeles, i al final de la 21a etapa, disputada entre Arroyomolinos i Madrid, un passeig de 117 quilòmetres, Froome, emocionat, va pujar al primer graó del podi davant de l'escultura de la deessa, epicentre d'una festa a la qual també es van sumar Matteo Trentin, rei de l'esprint amb quatre victòries, i Alberto Contador en el seu adéu del ciclisme.

Froome, de 32 anys, supera el 'trauma' en la seva sisena participació. La Vuelta ja era un repte personal després de tres segons llocs, així que va aconseguir «un somni increïble». Un registre que suposa un doblet històric: iguala el doblet Tour-Vuelta que van signar Jacques Anquetil (1963) i Bernard Hinault (1978).

Ha sigut una victòria gairebé de principi a final, ja que Froome es va posar el mallot vermell a la tercera etapa, amb final a Andorra, i des d'aleshores es va mantenir al capdavant de la classificació. Sense una gran superioritat però amb regularitat, amb dies millors i pitjors, ha sigut fidel als seus càlculs, com correspon a un dels màxims exponents del ciclisme control.

Al costat de Froome van pujar al podi l'italià Vincenzo Nibali (Bahrain), segon classificat -juntament amb Contador un dels sis ciclistes que han guanyat les tres grans proves-, i tercer el rus Ilnur Zakarin (Katusha).

Fora de la foto d'honor, en el moment de la seva retirada, menció especial a Alberto Contador, que va creuar la meta de Cibeles amb destí a la jubilació. El madrileny, guanyador de set grans proves (dos Tours, dos Giros i tres Vueltas), va dir adéu al ciclisme.

«Ha estat un dia màgic, un dia que sempre recordaré. L'entrada a Madrid ha estat inoblidable amb tota la gent animant-me. Els estic molt agraït», va dir el corredor madrileny només acabar l'etapa.