Dins del desgavell absolut que sol ser la LEB Or, a poc a poc s'està creant una sèrie de grups per situar cada equip on li correspon. La jornada 11, la disputada entre dimarts i dimecres d'aquesta setmana, va establir, per primer cop, un forat de dues victòries entre el grup de sis equips escapats, els que s'han mostrat més forts en aquest inici de competició, i la resta. Curiosament, tots sis van vèncer entre setmana en els seus compromisos, amb més o menys diferència, i s'està establint una distància clara entre les seves prestacions i les dels altres equips.

Per exemplificar-ho, si comptem que cada equip ha jugat onze partits, en tenim un total de 66. D'aquests, els sis favorits han perdut 14 cops (quatre el Valladolid i l'Oviedo, tres el Melilla, dos l'ICL i una el Prat). D'aquestes, només 5 han estat contra altres rivals dels considerats no favorits. D'aquesta manera, el Breogán està imbatut; el CB Prat només ha perdut un partit, contra el Breogán; l'ICL n'ha deixat escapar dos, contra els gallecs i davant del Melilla; els nord-africans han caigut tres vegades, contra el Breogán, l'Oviedo i un no favorit, el Levitec Osca; el Valladolid ha caigut contra dos favorits, el Breogán i el Prat, i contra dos que no ho són, el Clavijo i el Sammic; i l'Oviedo, davant de dos dels grans, el Prat i el Valladolid, i contra dos que no ho són, l'Ara-berri i el Càceres. En resum: només 5 dels 49 partits disputats entre un dels sis favorits i un dels dotze que no ho són han caigut de la banda dels segons.

Tram important per a l'ICL

En aquest context, en quina situació queda l'ICL Manresa? Els homes d'Aleix Duran, fins ara, han estat molt efectius en tots els partits disputats excepte quan s'han hagut de veure les cares contra un dels favorits. Han guanyat nou partits, entre els quals algun de complicat, com a la pista del Chocolates Trapa Palència, una de les decepcions de la temporada, o dimecres mateix al desagraït pavelló d'Azpeitia, de condicions no pròpies de la categoria, davant d'un rival que només havia cedit un cop a casa. Les derrotes han arribat a dues pistes on es podia perdre. A Melilla, a la segona jornada, l'equip encara no tenia un acoblament tan gran i la victòria podia haver caigut de qualsevol banda. Més dura va ser la desfeta de Lugo, ja que l'ICL va ser superat per un Cafés Candelas Breogán que fins ara ha arrasat i s'ha imposat en els quatre duels de favorits que ha tingut, inclosos dos a fora de casa.

El conjunt bagenc afronta un mes de desembre molt important, ja que al calendari hi ha tres partits més contra equips de dalt. El 10 de desembre arriba la visita a l'Oviedo de Carles Marco i Javi Rodríguez, un conjunt acostumat a la categoria i a jugar el play-off que té un fortí en el petit pavelló de Pumarín, on només va caure per dos punts contra el Prat.

El 22 de desembre té un altre desplaçament complicat a Valladolid. Els castellans són un equip que enganya. Han pujat enguany de la LEB Plata, però es tracta d'una plaça històrica d'ACB, amb una afició entesa i un projecte a mitjà termini que ha de dur el club a la màxima categoria. A més, el Carramimbre té un entrenador solvent en la figura de l'experimentat Paco García.

Finalment, el 29 de desembre serà el CB Prat qui visitarà el Nou Congost. Pot semblar un duel sense gaire glamur, però el sorprenent conjunt del Baix Llobregat només ha deixat escapar un partit aquesta temporada, una pallissa rebuda a Lugo. És l'únic dels favorits que ha visitat la pista de tres dels rivals directes, amb victòries a Valladolid i Oviedo, i disposa d'una de les sensacions del torneig, el nigerià amb passaport canadenc Caleb Agada, el més valorat de la competició amb un total de 17,73 punts.

Segona volta amb avantatge

Un cop superat aquest tram, caldrà veure primer si l'ICL es classifica per disputar el primer títol de l'any, la Copa Princesa d'Astúries, que juguen el primer i el segon del final de la primera volta a la pista del líder. Aquest extrem se sabrà després del duel del proper 7 de gener a la pista de l'Actel Força Lleida. Si no és així, l'equip d'Aleix Duran ja es podrà centrar en la segona volta.

I aquesta té avantatges, com ara que quatre dels principals rivals desfilaran pel Nou Congost. El Melilla, el Breogán, l'Oviedo i el Valladolid vindran a Manresa i només faltarà la visita al Prat a la penúltima jornada. Per contra, les visites, sobre el paper, han de ser més plàcides. Caldrà jugar a pistes com la de l'Ourense i el Clavijo, que ara ocupen les dues últimes posicions. Per a aquest moment, però, encara falten mesos i caldrà valorar diferents aspectes. D'una banda, que els aficionats del Bàsquet Manresa es mostrin més animosos davant d'adversaris de més qualitat del que han estat fins ara, i, d'altra banda, saber si l'estatus que els sis favorits s'han guanyat en el primer terç de la lliga es manté fins a la primavera.