La selecció catalana sub-16 masculina es troba en plena preparació del campionat estatal, amb diversos jugadors del Gimnàstic de Manresa a les convocatòries prèvies. És dirigida per segon any consecutiu per Jaume Joan Rius. Després d'assolir la semifinal estatal la temporada passada, el tècnic es mostra ambiciós per millorar els registres i lluitar la pròxima primavera per aixecar la copa de campions.

Encadena la segona temporada consecutiva al capdavant de la selecció catalana sub-16 masculina. Com valora aquesta continuïtat en el projecte, i quins són els objectius?

És un orgull enorme i una gran responsabilitat repetir al capdavant de la selecció, ja que representem el nostre país. No deixa de ser un premi la classificació per a la fase final de la temporada passada, després de cinc anys sense aconseguir-ho. Accedir-hi depèn de petits detalls i un mal partit et pot deixar fora. Vam arribar fins a la semifinal, i ara som ambiciosos i intentarem aixecar el títol. Fa temps que no aconseguim ser campions i volem trencar aquesta dinàmica.

La Divisió d'Honor cadet ja encara la dotzena jornada de lliga. Quin potencial té aquesta selecció, a partir del treball que fan els clubs?

Els clubs catalans tenen uns dels millors planters de tot l'estat. Catalunya sempre ha estat una de les seleccions territorials de referència, tant pel nombre de llicències com per l'alt nivell. I la clara mostra d'això no és solament el treball dels grans equips, que es troben al futbol professional, sinó també de la resta de clubs d'arreu del territori. Això permet que l'exigència competitiva dels jugadors a la Divisió d'Honor sigui molt alta. A partir dels entrenaments que estem realitzant, serà qüestió d'encertar en la convocatòria per fer que les peces encaixin en el model de joc col·lectiu plantejat.

Precisament, en aquest sentit, quines impressions li donen els jugadors de la selecció? Quina proposta oferirà aquest equip?

Som Catalunya i tenim una identitat de joc pròpia. Pel que fa a la fase ofensiva, ens agrada disposar de la possessió, amb un joc posicional per moure el rival. I la tasca defensiva comença pel davanter, amb una pressió alta per recuperar la pilota amb rapidesa, i ordre en el replegament. No hem d'oblidar, però, que sortim a competir, i que podem introduir canvis per adaptar-nos en cada cas al rival, tant pel que fa al sistema d'equip com en peces individuals.

Com va el treball en les sessions d'entrenament per arribar en les millors condicions possibles a la primera prova del curs?

Som molt curosos amb els objectius dels entrenaments. Tenim poques sessions, però procurem confeccionar preconvocatòries ajustades per definir un bloc i uns automatismes clars des del primer moment. Per al nostre cos tècnic resulta fonamental plantejar entrenaments de molta qualitat. Tenim en compte el nivell futbolístic dels nostres jugadors i ajustem els aspectes tàctics, tant en la fase ofensiva com en la defensiva, per mostrar amb fermesa les nostres senyes sense renunciar a les variacions que puguem introduir en funció de l'adversari. A més a més, també incidim en el treball mental, de cohesió de grup, per dotar de la màxima fortalesa possible l'equip de cara a un campionat amb molta competitivitat. Sortir vencedors dels petits detalls pot acabar resultant determinant.

Aragó i Castella i Lleó seran els rivals en la primera fase del campionat estatal, del 27 al 29 de desembre al Prat de Llobregat. Quines particularitats tenen aquestes seleccions?

Per tradició de la selecció d'Aragó, es tracta d'un bloc consolidat i que acostuma a entrenar-se totes les setmanes. I pel que fa a Castella i Lleó, disposa d'un perfil similar al que ens vam trobar la temporada passada amb l'Extremadura, un conjunt complet contra el qual no podem deixar passar cap detall.