El corredor britànic Chris Froome, de 32 anys, va afirmar ahir que està disposat a facilitar tota la informació que sigui necessària a la Unió Ciclista Internacional (UCI) sobre l'ús de la medicació contra l'asma que va fer servir en la darrera Vuelta a Espanya, després que ahir se sabés que va donar positiu per salbutamol en la cursa, que va guanyar.

En un comunicat, el quatre cops guanyador del Tour va indicar que havia experimentat «símptomes d'asma aguts» durant l'última setmana de la prova i que va augmentar les dosis del fàrmac, però dins dels límits permesos i sota recomanació mèdica. En la nota, Froome explica que «l'ús permès de dosis de salbutamol pot provocar concentracions elevades a l'orina, que requereixen una explicació». El corredor explica que «ja se sap que tinc asma i sé exactament quines són les regles. Faig servir un inhalador per controlar els símptomes i sé que seré sotmès a proves tots els dies que dugui el mallot de líder».

De moment, les grans proves es mostren prudents sobre la notícia i ahir van rebutjar fer-ne valoracions fins que no hi hagi més aclariments. Fonts de la Vuelta van indicar que coneixien la notícia per la premsa i que no en sabien res més. Per la seva banda, el Giro d'Itàlia, cursa que ha de córrer Froome el maig, tampoc no va dir res a l'espera que s'aclareixi la implicació del ciclista en el cas de dopatge i es depurin responsabilitats, si és el cas. S'ha apuntat que li podrien retirar el triomf en la Vuelta, la qual cosa el donaria al segon classificat, l'italià Vincenzo Nibali.

«És estrany perquè plovia»

Un dels més excèptics amb les explicacions de Froome va ser, precisament, Nibali, que ahir va assegurar, en declaracions aportades per la pàgina TuttoBiciWeb, que ningú no li podrà tornar «l'emoció de guanyar novament la Vuelta i sortir davant del públic al capdamunt del podi de Madrid». Nibali va dir que la notícia és «molt dolenta per al ciclisme i també per a mi», i va afegir que «he llegit la notícia i la reacció de Chris i del seu equip. És aviat per expressar una opinió. Aquells dies havia plogut a Espa-nya, motiu pel qual em sembla més difícil que tingués asma. Jo tinc el mateix problema, però quan plou el pol·len no et molesta i no necessites recórrer al Ventolín».

De moment, el món del ciclisme no emet una opinió concloent a l'espera que Froome s'expliqui davant dels organismes i aquests resolguin el cas.