La presència de la selecció espanyola de futbol al Mundial de Rússia del proper estiu perilla pel cas Villar. La FIFA va remetre una carta a la Reial Federació Espa-nyola de Futbol (RFEF) advertint-la que podria decidir la seva expulsió com a membre associat de l'organisme per les ingerències del Govern espanyol en el procés electoral a la presidència de la federació, segons informava ahir El País. Si la federació resulta expulsada, la selecció quedaria fora de totes les competicions, inclòs el campionat del món.

Després de sortir a la llum aquesta notícia, la FIFA va confirmar que fa poc va comunicar a la RFEF la seva preocupació per la situació que travessa l'organisme i que manté el contacte perquè una delegació seva es desplaci a Madrid, amb representants de la UEFA, per analitzar l'assumpte.

Aquest advertiment de la FIFA ve motivat per la proposta de repetició de les eleccions a la presidència de la federació, celebrades al maig, promoguda pel Consell Superior d'Esports (CSD). El Tribunal Administratiu de l'Esport (TAD) va emetre una resolució favorable a la repetició dels comicis basada en les escoltes de l'operació Soule, que va acabar amb la detenció i posterior empresonament del president Ángel María Villar per presumpta corrupció. La resolució del TAD va ser remesa al Consell d'Estat, l'encarregat de decidir en última instància sobre la repetició.

La FIFA considera que l'actitud del CSD suposa una intromissió governamental que posa en risc l'autonomia de la Federació Espanyola i viola greument els seus estatuts i, per tant, donaria motiu a la suspensió de la RFEF i a l'expulsió d'Espanya del Mundial.

Mentrestant, el Govern espa-nyol veu necessàries les noves eleccions per posar fi definitivament a l'era Villar, que encara conserva el seu càrrec malgrat estar suspès, i iniciar una nova etapa en la federació.

Però no és la primera amenaça d'aquestes característiques que arriba des de la FIFA. Almenys tres cartes del mateix estil han estat remeses en els últims anys i cap ha desembocat en l'expulsió d'Espanya dels tornejos internacionals per als quals es classifica.

Mariano Rajoy, tranquil

El president del Govern, Mariano Rajoy, va dir que està «absolutament convençut que Espanya anirà al Mundial de Rússia i a més el guanyarà», i va aclarir que el ministre d'Esports, Íñigo Méndez de Vigo, «no ha rebut cap carta de la FIFA» que adverteixi de la seva possible exclusió per ingerència.

Mentrestant, el CSD estudia quan podrà reunir-se amb els delegats de la FIFA i la UEFA, després d'haver rebut una carta de Juan Luis Larrea -president de la RFEF per la suspensió temporal d'Ángel María Villar-, en la qual traslladava l'interès dels dos organismes per fer una trobada. La reunió, per a la qual no hi ha data concreta, se celebrarà probablement després del Nadal.