El corredor francès Julian Alaphillipe (Quick Step) és el primer líder de la Volta al País Basc després d'endur-se la primera etapa, de 162,1 quilòmetres de recorregut, amb sortida i arribada a la localitat guipuscoana de Zarautz. Alaphillipe es va imposar en un disputats esprint final a l'eslovè Primoz Roglic (LottoNL-Jumbo). Per la seva banda, el navassenc Jordi Simón (Burgos-BH) va finalitzar en la 79a posició final, a 5 minuts i 42 segons del vencedor.

Als quilòmetres inicials es va formar una escapada de cinc corredors: Jonathan Lastra (Caja Rural), Aitor González (Euskadi-Murias), Amanuel Gebreigzabhier (Dimension Data), Thomas De Gendt (Lotto Soudal) i Dario Cataldo (Astana). Aquesta va portar la iniciativa fins que el gran grup els va acabar neutralitzant quan faltaven 26 quilòmetres per al final després de gaudir de més de dos minuts d'avantatge. Amb el pilot totalment compacte, l'última pujada de la jornada, la duríssima i explosiva ascensió al coll d'Elkano situada a poc menys de 10 quilòmetres de l'arribada, va ser totalment decisiva.

Amb rampes màximes d'un 20% de desnivell, Alaphillipe i Roglic van ser els més forts i van despenjar la resta de favorits, entre els quals el colombià Nairo Quintana, que no va poder seguir la roda del francès i l'eslovè, que es van acabar jugant la victòria d'etapa després d'un descens trepidant. En l'esprint final, Alaphillipe va aprofitar el cansament del seu rival i per endur-se la seva vuitena victòria de la seva carrera com a professional. El francès és el primer líder de la classificació general amb quatre segons de marge sobre l'eslovè, que és segon, mentre que el grup de favorits, encapçalat per un Pello Bilbao (Astana) que va caçar la darrera bonificació i és a 29 segons, i amb Nairo Quintana (Movistar), Romain Bardet (AG2R La Mondiale) i Mikel Landa (Movistar), van arribar a 23 segons del guanyador i són a 33 del gal a la general.

Avui es disputarà la segona etapa, de 166,7 quilòmetres de recorregut, entre Zarautz i Bermeo i amb quatre ascensions, l'última de les quals serà el coll de San Pelaio, de segona categoria, que es coronarà a cinc quilòmetres de l'arribada. Més tard, a només 400 metres del final, hi haurà una dura rampa de l'11% de pendent. El final d'etapa es podrà seguir en directe per Esport3 a les 15.30.