Walia Caler, una rajadellenca de 34 anys, és una de les millors corredores de canicròs del territori català, tal com demostra el fet que, en la seva segona temporada com a federada, es va proclamar subcampiona de la Lliga Catalana sobre neu amb el seu gos Bang, en una competició que es va fer el gener a la Cerdanya. D´altra banda, en la mateixa competició de terra va assolir el quart lloc a la classificació general.

P Com es va iniciar en el món del canicròs?

R Va ser fa relativament poc, fa uns quatre anys. Vaig anar a una caminada solidària de l´Associació per la Defensa dels Èquids amb els meus gossos. Allà, un membre del club GOSesport es va interessar per ells i va venir a explicar-me en què consistia l´esport. Quan vaig arribar a casa, vaig buscar informació i em va agradar el que vaig trobar. Poc després, em vaig apuntar a la meva primera cursa, que l´organitzava la Societat Protectora d´Animals de Mataró.

P Fa dos anys va donar un pas més i es va federar.

R Sí, i ho vaig fer precisament amb el GOSesport, un dels tres clubs més forts de Catalunya, juntament amb les Franqueses i l´AEM.

P Precisament, enguany va canviar de club i va anar a l´AEM. Per quins motius?

R Principalment va ser perquè em donaven plena llibertat per córrer amb la samarreta que volgués, i ho faig amb la de l´Avinent.

P Aquest curs va ser subcampiona de la Lliga Catalana sobre neu. Quines van ser les claus d´aquesta posició?

R Vam haver de córrer en unes males condicions meteorològiques, i aquest és l´escenari en el qual el Bang, un dels meus dos gossos, es desenvolupa millor. Tot i això, no m´esperava ser segona i l´arribada va ser molt emotiva.

P I en la Lliga Catalana de terra va acabar quarta de la general. Destacaria alguna prova en concret?

R La darrera, que es va fer a Coll-bató sota la pluja. El Bang va gaudir molt i em va portar fins a la tercera posició final.

P A més de competicions per a federats, també pren part en nombroses curses populars.

R Exacte, i em donen molta satisfacció, especialment les que són solidàries.

P Quines novetats incorporarà en el calendari de la temporada vinent?

R La meva intenció és prendre part en alguna cursa de la lliga estatal, tant en neu com en terra.

P A més del Bang, té un altre gos, el Ragnar.

R Sí, però amb ell vaig cometre algun error a l´hora d´ensenyar-li a competir. Estic intentant corregir-ho i la intenció és que el curs vinent, a partir de l´octubre, pugui córrer a bon nivell tant en canicròs com en alguna altra modalitat, com el bikejoring.

P Quina és la seva rutina setmanal d´entrenaments?

R Intento sortir cada dia a córrer amb els gossos, ja sigui lligats o solts. A més, des del curs passat baixo com a mínim un dia a les instal·lacions del Club Atlètic Manresa i m´entreno durant una hora i mitja sota les ordres de Joan Lleonart. Li estic molt agraïda, ja que les sessions amb ell m´han ajudat molt a millorar com a cor-redora.

P Què prefereix, competir sobre neu o terra?

R Tant el Bang com el Ragnar prefereixen sens dubte la neu, però a mi m´agrada variar entre les dues modalitats.

P Durant els mesos en què no hi ha temporada de canicròs, quines activitats fa per tal de mantenir la forma?

R Surto a córrer amb bastanta freqüència i participo en algunes curses de muntanya.