Atenció preferent a la pràctica esportiva. Aquest és el servei que ofereix l´IES Quercus a Sant Joan de Vilatorrada. Vist l´experiència de portar els esportistes amb grans expectatives fora de casa, en centres d´alt rendiment, a Sant Cugat o a Madrid, trencant els vincles familiars i amb els mateixos entrenadors i amics, l´Egiba ha buscat la manera d´evitar la marxa dels seus gimnastes més rellevants. Per aconseguir-ho és indispensable que la seva formació acadèmica sigui compatible amb dues sessions d´entrenament diàries. I això és el que l´Egiba ha trobat a l´IES Quercus, amb un horaris específics per als esportives, que, així, poden realitzar la seva preparació esportiva amb tota normalitat, sense perdre hores d´institut.

Xavi Casimiro, uns dels responsables de l´Egiba comenta que «aquí, a Manresa, tenim unes instal·lacions esportives modèliques, podem oferir entrenaments d´alt nivell, mantenint el caliu familiars i, si ara tenim flexibilitat horària a l´IES Quercus, no fa falta que els nostres esportistes vagin a un centre d´alt rendiment. Allà, per molts programes que tinguin, només es mira la vessant esportiva i, en canvi, de les edats que estem parlant, en l´adolescència, encara és prioritari l´ensenyament. A més, aquí donem tot el suport mèdic necessari als esportistes, gràcies a la col·laboració de Carme Comellas».

L´IES Quercus fa vint anys que imparteix el grau superior d´educació física i el seu claustre ha estat amatent a la problemàtica amb els esportistes de més nivell, els quals necessiten més hores d'entrenament. Així, davant la proposta del Gimnàs Egiba, l´IES Quercus, des d´un primer moment, es va interessar per donar una sortida als seus gimnastes. Per aquesta causa va sol·licitar ser inclòs en el llista de centres d'atenció preferent, com tenen a Banyoles per al rem o a Granollers per a l´handbol i la natació. Això vol dir que els esportistes tenen un tracte preferencial amb uns horaris flexibles i lligats amb les hores d´entrenament. Per fer-ho, l´institut rep un reforç de professorat. En aquest sentit, l'Ajuntament de Manresamés concretament el seu regidor d´Esports, Jordi Serracanta, va intercedir fer la corresponent sol·licitud a la delegació d'ensenyament a la Catalunya Central.

Aquest curs, han estat deu els gimnastes de l´Egiba que participen en aquest programa i es preveu que s´ampliï a divuit el curs que ve.

Casimiro incideix en el fet que no es pot permetre que hi hagi un èxit esportiu i, per contra, un fracàs acadèmic: «Per això considerem que aquest programa ajuda molt els esportistes a compaginar millor les dues vessants. Aquest era, per a nosaltres, un objectiu prioritari per consolidar-nos en l´elit».

L´Egiba té ara mateix uns 650 esportistes d´alt nivell, de nivell mitjà, escolar, de lleure i salut i discapacitats. Casimiro admet que no és «la nostra idea no és aprofitar aquest programa per portar gimnastes de fora, com si fóssim un centre de tecnificació, però pot ser que en el futur sigui aquest. A França es fa una cosa semblant amb famílies d´acollida i està funcionant».

Integració de l´esport i l´educació

De moment, només el Gimnàs Egiba utilitza aquest programa. Tot i això, Anna Vila (directora) i Gemma Font (coordinadora del programa) des de l´IES Quercus, admeten que «altres entitats, com el Bàsquet Manresa i el CN Minorisa, s´hi han interessat. En tot això també compta la infraestructura de cada club, la seva filosofia per arribar a l´alt rendiment. «Al centre estem molt contents malgrat que planificar el curs, pel que fa als horaris, dóna molta feina, oimés si estem limitats pel nombre de professors.

Hi ha pocs recursos, per això no podem fer gaire propaganda del programa». S´ha de tenir en compte que aquests esportistes, els quals tenen una edat d´entre 12 i 16 anys, tenen algunes assignatures convalidades, com la d´educació física. Cal admetre que l´exigència de la competició i l´entrenament no està integrat en el model educatiu normal, fet pel qual defensem la importància que tenen els nostres joves de combinar estudis i entrenament. D´aquí la importància d´integrar l´esport dins d´un projecte en què l´educació vagi agafat de la mà, un programa que impliqui de forma coordinada els clubs de Manresa i la comarca amb un centre públic que dongui cabuda als esportistes que necessiten tecnificar-se».

Casimiro recorda que «s´està demostrant que els esportistes no cal que estiguin en concentracions permanents al CAR de Madrid o de Sant Cugat. Si que alguns dies de trobada amb les seleccions pot ser adient. A Romania han tret les concentracions permanents i els gimnastes es formen en l´àmbit familiar».