'Patis oberts: vine, gaudeix i aprèn a compartir' és un projecte d'inclusió social a través del bàsquet que ciutats com Manresa, Igualada i també Mollet posaran en pràctica a partir del setembre. L'objectiu del programa és utilitzar la pràctica del bàsquet, en patis d'escoles, com a impulsor de interrelacions positives entre aquells que hi participen, i d'altra banda, donar resposta a la necessitat de disposar d'un espai per al temps lliure que a la vegada sigui saludable, segur i afavoridor de col·laboracions. Així, es treballarà per un bàsquet que aporti hàbits saludables, que sigui per a tothom i paritari, i que fomenti els valors com l'esforç, el respecte, el treball en equip i la humilitat.

Les activitats proposades, per a nens i nenes d'entre 10 i 13 anys, seran partits amb equips mixtos (3 noies i 3 nois) i a la pista jugaran 2 noies i 2 nois amb una durada més curta de l'habitual (4 parts de 5 minuts o el primer equip arribi als 31 punts anotats). També es faran concursos de tir des de 6 posicions diferents, sessions d'entrenament amb la màquina de tir i activitats de conscienciació i de sensibilització (bàsquet adaptat).

Els Consells Esportius del Bages, l'Anoia i el Vallès Oriental i, en concret, les ciutats de Manresa, Igualada i Mollet del Vallès participaran, a partir del proper curs en aquest programa impulsat per la Unió de Consells Esportius de Catalunya i la Fundació Aíto García Reneses, amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona.

L'acte de presentació del projecte va comptar amb la presència de la diputada d'esports de la Diputació de Barcelona Maite Fandos, d'Aítor García Reneses com a representant de la Fundació que porta el seu nom, del president de la UCEC (Unió de Consells Esportius de Catalunya) Jaume Domingo, del regidor d'Esports de l'Ajuntament de Manresa, Jordi Serracanta, la regidora de l'Ajuntament d'Igualada Rosa Maria Plassa i l'alcalde de Mollet Josep Monràs. També hi era present el president del Consell Esportiu del Bages, Josep Empez.

La diputada Maite Fandos va assegurar que el programa «té el propòsit de de treballar per un esport inclusiu, que no deixi ningú enrere, que fomenti la cohesió social que sigui generador d'actituds i pràctiques basades en valors». Fandos va recordar que la prova pilot s'iniciarà als tres municipis esmentats, Manresa, Igualada i Mollet i que la idea és «exportar-la a la resta de municipis de la demarcació de Barcelona».

Aítor García Reneses des de la seva fundació va assegurar que «aquest projecte és una oportunitat perquè els nois i noies puguin fer esport i recuperar un espai públic que és de tothom, el pati escolar». Jaume Domingo, de la UCEC, va posar en valor el món local, «sense ell no seria possible fer tot això. L'esport no podria arribar a tothom si les administracions públiques no apostessin per programes com aquest».