El Barcelona preveu un mercat estival més agitat en l'apartat de baixes que d'altes, un període que començarà a partir de la setmana que ve i que es podria iniciar amb els anuncis de les arribades d'Arthur (Gremio) i Lenglet (Sevilla).

Malgrat que la negativa d'Antoine Griezmann de signar pels blaugranes i el consegüent estalvi de 100 milions d'euros podia animar el Barça a agitar el mercat, l'estratègia de l'entitat catalana és diferent.

La prioritat és alleugerir la plantilla. Fins al moment s'han produït dues baixes, la de Gerard Deulofeu al Watford i la marxa d'Andrés Iniesta, però l'expectativa és que es puguin produir més a partir de l'1 de juliol, el primer dia del mercat estival.

La primera serà segurament la del central Marlon Santos, un prometedor defensa de 22 anys que va signar el Barça del Fluminense fa un parell d'anys a canvi de 5 milions i que aquesta temporada ha jugat com a cedit al Niça francès.

El Barça té ara una oferta per Marlon procedent del West Ham per uns 15 milions d'euros, pràcticament el triple de la inversió realitzada per un jugador que va arribar a actuar en el filial.

Més complexa sembla la situació de Rafinha Alcántara. Va ser cedit a l'inter de Milà la temporada passada, una operació que incloïa una opció de compra fixada en 35 milions d'euros i una data límit -abans del 30 de juny-, però de moment no s'ha tancat aquesta transferència.

També és complicada la sortida d'André Gomes. El portuguès, amb una alta cotització i que va arribar al Barça amb la idea de convertir-lo en un jugador de referència, no ha respost a les expectatives i està en totes les quinieles per abandonar el club blaugrana.

Per contra la marxa de Munir el Haddadi, que les dues últimes temporades ha jugat cedit (Alabès i València), està més a prop com la d'Aleix Vidal, pretès per diferents equips i que al Barça tampoc ha demostrat tot el potencial pel que va ser fitxat procedent del Sevilla.

El porter holandès Jasper Cillessen, que viu a l'ombra de Marc André Ter Stegen, és un altre dels grans jugadors del Barcelona que està en l'aparador. L'holandès reclama protagonisme, però la seva clàusula és de 60 milions d'euros i el Barça no sembla disposat a negociar-la a causa de l'enorme valor que té el porter en l'estructura de l'equip.

En l'apartat d'altes, l'arribada del talentós brasiler Arthur podria produir-se en els pròxims dies. El jugador del Gremio té perfil Barça i l'equip busca un perfil 'tipus Iniesta' per manejar la marxa del d'Albacete.

I també sembla pròxima l'arribada del francès Lenglet, una incorporació que comportaria la marxa del colombià Yerry Mina, un jugador que ha augmentat el seu caixet en aquest Mundial amb els dos gols anotats amb Colòmbia, però que té unes característiques que no s'adeqüen al joc dels de Valverde.

A més de l'apartat d'altes i baixes, el Barça sembla construir un full de ruta basat en altres paràmetres. Amenaçat des de sempre per la marxa de les seves joves promeses, tots ells amb una assequible clàusula de rescissió (3 milions) que immediatament els posa al mercat, el Barça sembla que ha donat amb la tecla.

Per convèncer als jugadors de les categories inferiors, el millor argument ha estat l'aparició en escena del tècnic Francisco Javier García Pimienta, ara entrenador del filial.

'Pimi', que ha treballat amb tots ells en diferents categories inferiors, ha estat fonamental perquè Riqui Puig o Abel Ruiz signessin les seves renovacions, malgrat les grans ofertes que disposaven.

Carles Aleñá, quan es recuperi de la seva greu lesió, començarà a treure el cap en el primer equip i per darrere Oriol Busquets, Òscar Mingueza, Miranda, Alex Collado, 'Chumi', Monchu, Guillem Jaime o Mate Morey seguiran empenyent en la maquinaria de talents de La Masia que semblava que des de l'arribada de Sergi Roberto s'havia aturat.