Màxima expectació a la zona mixta del Nou Congost, convertida ahir en sala de premsa per a la presentació de Joan Peñarroya com a nou entrenador del Baxi Manresa. L'espai, l'únic on hi cabia el plafó amb el nom del nou patrocinador, es va omplir de gom a gom «en un dia especial», com el va definir el president, Josep Sàez. «No presentem només un entrenador. Torna a casa Joan Peñarroya, un capità, una persona que va deixar una empremta molt gran com a jugador, onze temporades al club».

El gran protagonista també va destacar el caire especial del seu fitxatge pel Baxi Manresa. «És el club on em vaig formar com a jugador, el que m'ha marcat el caràcter i l'esperit competitiu», va dir Peñarroya, que ben aviat va deixar clar aquest caràcter. «Vinc amb gana, amb tota la responsabilitat del món, perquè sé on vinc, perquè és casa meva».

El tècnic terrassenc va explicar alguna interioritat del camí que l'ha portat a Manresa. «Per molt poques hores encara estava lliure. Si haguessin trigat més, no hi hauria hagut l'opció de ser a casa», va explicar sobre la negociació que va mantenir amb el Fuenlabrada, a qui va agrair l'interès que va mostrar per ell des del moment en què va deixar Andorra.

Peñarroya tampoc no va amagar que després de deixar el Principat «tenia l'ambició d'anar a un club important» i que en cap moment va pensar que acabaria a Manresa: «El club encara era a la LEB i l'entrenador tenia contracte». Però les circumstàncies l'han fet tornar a casa i agafar les regnes d'un equip que «encara no és guanyador, tot i que el president té moltes ganes que ho siguem».

Ambició per totes les parts

El nou tècnic manresà va explicar que l'objectiu és «consolidar un projecte, i quan me'l van presentar vaig pensar que feia anys que no hi era. Anem a totes». Una intenció que va reafirmar el president. «Intentem iniciar una nova etapa, hem posat els fonaments i intentem fer les coses amb sentit. I que vingui el Joan ho reafirma», va dir Josep Sàez.

El president va recordar que, com a jugador, Peñarroya «va deixar empremta pel seu coratge, valentia, esperit de superació i lluita. Valors que l'han acompanyat tota la vida i valors que volem tenir al bàsquet Manresa, que representen l'essència del club».

En aquest sentit, el director esportiu del Baxi Manresa, Román Montañez, va explicar que no va tenir cap dubte en escollir Peñarroya com el succesor de Diego Ocampo. «Ens hi vam tirar de cap. És el perfil d'entrenador que necessitem. Té la samarreta penjada, és un emblema del club. La seva trajectoria a Andorra ha estat de creixement i per al nostre projecte és vital que conegui la lliga i la casa. Ve amb moltes ganes», va destacar el santjoanenc.

Precisament el projecte, que Peñarroya va definir com a «difícil», va fer decantar la balança a favor del Baxi per assolir el seu fitxatge. «La família té pes en la decisió, però si no hi hagués projecte, no seria aquí», va assegurar l'exjugador del club. «S'ha de treballar molt. Hem de créixer a nivell social, per fer que durant el primer partit de lliga continuï l'ambient que vam veure als play-off. I també hem de creixer econòmicament i esportivament».

Montañez va explicar que han signat per dues temporades «perquè confiem en el projecte, i tant de bo en siguin molts més. Si estem junts vol dir que es fa bé el camí. L'estabilitat és bona». I ara li toca posar els fonaments d'aquest projecte: «La peça bàsica és l'entrenador, jo li he de donar peces perquè treballi a gust. Teníem jugadors mirats que ens semblaven interessants. Ara haurem de treballar per fer la plantilla».

En aquest sentit, Peñarroya va vaticinar «que serà un estiu llarg» i que la plantilla no es farà en dos dies. «M'adaptaré als jugadors que tingui», va dir sobre l'estil que vol implantar. «Ja heu vist com ha jugat el meu equip els últims anys, m'agradaria seguir la línia però és difícil de respondre ara. Hem de veure quins jugadors tindrem a la plantilla», va afegir abans de mullar-se més: «Amb mi i amb l'afició que tenim, encaixa un equip agressiu, ràpid, de partits de moltes possessions, que jugui amb alegria. Però potser tindrem jugadors per jugar possessions de 50 segons. Serem competitius».

Sàez explica l'adeu d'Ocampo

Román Montañez ja va explicar en l'edició de dimarts de Regió7 com s'havia produït la sortida de Diego Ocampo. «Una pel·lícula d'una setmana intensa», va resumir el president. «M'assebento dijous que el Diego té un projecte que li fa molta il·lusió, sense dir el club, que és el projecte de la seva vida, i que es vol desvincular». Va ser llavors quan el club va decidir que l'entrenador havia d'estar al cent per cent centrar l'equip. «Dinem amb el Diego, parlem, ens posem d'acord i es desvincula. I a partir d'aquí busquem l'entrenador del nou proejcte». La resta, ja és coneguda: «Ens trobem el Joan, el convencem, li expliquem què volem fer i li encaixa». I Peñarroya aterra al Nou Congost.