La derrota encaixada pels blanc-i-blaus al RCDE Stadium contra l'Eibar (0 a 1), el dimecres 18 d'abril, va precipitar el final de l'etapa de Quique Sánchez Flores a la banqueta espanyolista. El cessament del tècnic madrileny no es va decidir fins a la tarda del divendres 20. Aquell vespre, el surienc David Gallego va rebre l'encàrrec de dirigir, durant els últims cinc partits de la temporada, el primer equip blanc-i-blau.

La situació de l'Espanyol a la classificació no era desesperada, però cinc partits seguits sense marcar i sense assaborir el triomf van abocar els barcelonins al setzè lloc, amb 36 punts, nou més que el Deportivo, l'avantpenúltim, en zona de descens.

Amb un marge inferior a les quaranta hores per preparar el partit de diumenge al migdia a Montilivi, el surienc va revertir la dinàmica negativa del vestidor i va debutar a la Lliga Santander amb un triomf de prestigi al camp de l'equip revelació del curs a Primera Divisió (0 a 2). Gerard Moreno va materialitzar els dos gols dels blanc-i-blaus, en aprofitar les assistències de Sergi Darder. Abans, Pau López havia posat el forrellat a la seva porteria i havia conjurat totes les ocasions locals.

David Gallego va completar el seu breu periple a la Lliga Santander sense conèixer la derrota, amb un balanç de quatre victòries i un empat. En cinc partits, els blanc-i-blaus van marcar deu gols i en van encaixar dos, ambdós de penal. Els nou punts de marge amb el divuitè classificat es van incrementar fins a una vintena (49 per 29) i la setzena posició inicial es va transmutar en l'onzena plaça final.

L'Espanyol de Gallego no en va tenir prou amb deixar petja a Girona. En el seu segon desplaçament, els blanc-i-blaus van assaltar el nou coliseu de l'Atlètic de Madrid, el Wanda Metropolitano. Un gol en pròpia porteria del central Stefan Savic i un altre de Leo Baptistao van propiciar la primera derrota dels de Simeone al nou estadi a la lliga. Després de golejar sense miraments el descendit Màlaga (4 a 1), els de David Gallego van tancar el curs imposant-se al nou San Mamés.

En les cinc temporades que David Gallego treballa al planter de l'Espanyol, ha contribuït a forjar set jugadors que s'han assentat al primer equip: Aarón Martín (ara cedit al Mainz), Marc Navar-ro (traspassat al Watford), Marc Roca, Álex López, Óscar Melendo, Pipa i Javi Puado.