El guanyador de l'any passat, Ibrahim Ezzaydouni (FC Barcelona), Radouane Nour, que va vèncer fa dues edicions (també s'ha adjudicat altres curses de prestigi com la d'El Corte Inglés), o Abdeslam Ouaabi són alguns dels atletes més rellevants que han confirmat la seva participació al tradicional Cros de l'Ametlla de Merola, que enguany compleix la trentena edició. El navarclí Pol Guillén serà dubte fins a darrera hora i deprendrà del seu estat físic a l'hora d'iniciar la cursa.

En l'apartat femení, destacarà la presència de la vencedora del 2016, Laia Ortiz, i de la santjoanenca Meritxell Soler (Avinent CA Manresa).

En total s'espera la participació d'uns 300 corredors, que podran escollir entre donar una volta (5 km) o dues (10 km). La sortida serà a 1/4 d'11 del matí. Abans, es celebraran les curses infantils, en les quals està garantitzada la participació d'una cinquantena de joves atletes.

Per commemorar aquest 30è Cros de l'Ametlla de Merola es descobrirà un plafó amb el nom dels primers classificats de les 29 edicions, als quals s'afegiran cada any els nous guanyadors.