Els propers 25 i 26 d'octubre, Manresa acollirà la celebració de la 28a edició de les Jornades de Medicina, Esport i Salut. Enguany, el comitè científic organitzador de les jornades ha volgut fer més explícit que mai el nexe entre salut i esport i ha optat per incorporar, per primera vegada, la paraula salut a la denominació oficial de les jornades.

La nova implicació de la FUB (UVic-UCC) en el comitè organitzador, mitjançant la doctora Olga Borao, pretén incidir en aquesta línia i injectar saba nova a l'equip que les impulsa.

Tal com és habitual, el certamen tornarà a oferir una programació on es combinaran els aprenentatges teòrics i pràctics. Els cursos, els tallers teoricopràctics i la taula rodona final es desenvoluparan només en dos dies, entre dijous i divendres.

El 25 d'octubre, dos cursos obriran l'edició d'aquest any: el Curs de refresc (RCP+DEA), d'una hora i mitja, i el Curs de suport vital bàsic (RCP+DEA), d'una durada de sis hores. Divendres al matí, a les dependències de la FUB, el metge cardiòleg Gonzalo Grazzioli impartirà el Curs d'electrocardiograma de l'esportista, de quatre hores.

A primera hora de la tarda, els cinc tallers teoricopràctics prendran el relleu dels cursos. El certamen es tancarà amb la taula rodona «On som i on anem en l'esport d'alt nivell», moderada pel periodista Antoni Bassas i que tindrà cinc prestigiosos ponents: el doctor Xavier Mir, metge del Mundial de MotoGP i considerat el millor traumatòleg de l'Estat per la revista Forbes; Toni Nadal, entrenador del tennista Rafa Nadal fins al 2017; Anna Espar, capitana de la selecció estatal de waterpolo; Josep Antoni Gutiérrez, metge de l'equip d'handbol del Barça, i Mireia Porta, nutricionista clínica esportiva.

En la roda de premsa de presentació de les jornades, Albert Estiarte, adjunt a la Direcció General de la Fundació Althaia, va destacar que la clau de la continuitat del certamen durant trenta anys ha estat «la seva capacitat de reinventar-se i d'oferir temàtiques d'interès». El regidor d'Esports, Jordi Serracanta, va explicitar «l'ADN esportiu dels organitzadors». La doctora Olga Borao, fisioterapeuta i professora de la FUB, va emfatitzar la creixent importància de «l'exercici terapèutic per al benestar dels ciutadans», i el doctor Agustí Serra va recalcar «la cura de l'organització per assolir la paritat entre els docents i els ponents de les jornades».