Els propietaris de la pastisseria Lo Dolç, oberta fa poc al cor de Sant Fruitós de Bages, van voler afegir-se a la commemoració del cinquè aniversari dels Benet Games. Per això, van crear uns originals benets de xocolata i un pastís d'aniversari, i van recrear els vitralls que figuren a les samarretes del festival amb aquest dolç. Les seves genuïnes creacions culinàries van delectar els assistents a la inauguració oficial dels jocs. La iniciativa d'aquests pastissers exemplifica el grau de penetració dels Benet Games en l'imaginari col·lectiu santfruitosenc.

L'esdeveniment ludicoesportiu s'aferma com un referent per a tota la Catalunya Central. Segons dades de l'organització, fins a 26.00 persones van visitar, durant el cap de setmana, els cinquens Benet Games.

La segona jornada de les olimpíades de l'esport i l'oci es va desenvolupar ahir fins als volts de les tres de la tarda. Enguany, les tradicionals i concorregudes curses de fang van compartir protagonisme amb la primera prova de la Copa Catalana de ciclocròs.

La requesta de les curses de fang

L'atractiu de superar els solcs d'una superfície prèviament llaurada i enfangada, d'enfilar-se per costeruts turons artificials abans d'introduir-se a les traïdores basses d'aigua i de culminar l'ascensió a un cim artificial ubicat al bell mig de la plaça d'Alfred Figueras per després deixar-se lliscar fins a immergir-se en un mar d'escuma es manté ben viu entre els corredors bagencs, habituals o esporàdics. Més de 750 esportistes van completar una de les dues curses de The Kia Race, la nova denominació de les Four Factor Race. A més de canviar de nom, enguany també s'ha modificat el número de proves i les distàncies a recórrer. Les dues curses competitives (la de 10 km i la Wild, de 16 km) s'han transmutat en una única prova de 14 km, mentre s'allargava en mil metres, fins als 5 km, el recorregut de la cursa de caràcter popular.

El caire participatiu i lúdic d'aquesta darrera prova va delectar a més de mig centenar de corredors amb objectius inequívocs: fer esport en companyia de familiars i amics, a més de culminar els cinc mil metres ben enfangats i plens d'escuma.

El circuit de 14 km va incloure la travessa de rieres, abruptes zones rocoses i superfícies entollades. El feréstec recorregut va atreure uns 250 intrèpids atletes. El corredor de Vilanova del Camí José Gañán es va imposar en categoria masculina amb un registre d'1 hora, 2 minuts i 20 segons, seguit del navarclí Xavi Peña (1 h, 5' i 31'') i de l'egarenc Ismael Morales (1 h, 7' i 14''). En fèmines, la guanyadora va ser Lídia Artero, qui va completar el circuit en 1 h, 18 minuts i 15 segons. La van flanquejar al podi Judit Sánchez (1h, 29' i 38'') i la santfruitosenca Maria Josep Morales (1h, 35' i 14'').

El manresà Sergi Caro va assolir el triomf en la categoria júnior masculina (1 h 41' i 15''). Rere seu es van classificar Àlex Davies (1 h, 51' i 46'') i Arnau Cuesta (1h 52' i 2''). La millor atleta femenina d'aquesta franja d'edat va ser la sabadellenca Maria Mosquera (1h, 59' i 35''), mentre les manresanes Berta Canal (2 h, 0' i 21'') i Ada Azemar (2 h, 0' i 23'') van signar el segon i el tercer lloc.

Per últim, Esteve Camps, segon classificat sènior l'any passat, es va imposar en la categoria màster amb un temps d'1 hora, 2 minuts i 27 segons. Cels Codina (1 h 3' i 22'') i Carles Mulleras (1 h, 10' i 4'') van completar el podi. Anna Macià va ser la més ràpida entre les fèmines màster, en aturar el cronòmetre en 1 hora, 10 minuts i 59 segons. Rere seu van situar-se Sylvie Géraldine (1 h, 21' i 47'') i Sílvia Pérez (1h 29' i 11'').

La jornada de dissabte ja havia permès gaudir d'una concorreguda caminada solidària, de les dues Supercurses del Club Super3, d'una arrossada per a 400 comensals, d'una lloada prova de l'europeu de bicitrial, de la tradicional Festa dels Colors i del lliurament de premis del Real Videos Stories. Els guanyadors de les cinc categories preestablertes van ser Daniel Rubio (extrem), Anna Gruas (familiar), Núria RM (aventura), Núria Durán (aigua) i Álex Martínez (aire).

Joan Carles Batanés, alcalde de Sant Fruitós, va assenyalar després de l'entrega de trofeus de The Kia Race que, «assolida la consolidació del festival, el repte és dotar-lo de nous al·licients per al públic any rere any». Batanés, a més de la repercussió econòmica que els Benet Games tenen per a la població, destacava «la imatge que ens permet oferir de Sant Fruitós arreu de Catalunya, com una vila capaç d'organitzar amb rigor i qualitat un esdeveniment d'aquesta magnitud». «Això, ens dona visibilitat i ens posiciona en el territori», va concloure.