15 de octubre de 2018
15.10.2018

Un invident manresà supera l'exigent Spartan Race Beast

Teo Rubio va acabar dissabte la prova de 23 km i una trentena d'obstacles

15.10.2018 | 00:17
Un invident manresà supera l'exigent Spartan Race Beast

El manresà Teo Rubio ha acomplert, aquest cap de setmana, un desafiament vital que es va fixar l'octubre del 2015, quan va descobrir la Spartan Race: completar la versió més dura de les tres tipologies de cursa que acull aquest multitudinari esdeveniment esportiu: la Spartan Race Beast, de més de 23 km i d'entre 30 i 35 obstacles, segons la normativa que regeix el circuit de curses amb esculls més prestigiosa del món.

Rubio va travessar la línia d'arribada dissabte, a les 18.54 hores; és a dir, gairebé nou hores després de prendre la sortida, puntualment, a les deu del matí. La síndrome de Usher, la greu malaltia hereditària que té, no va suposar excusa o impediment per al bagenc. Aquesta malaltia congènita afecta els sentits de la vista i de l'oïda. Teo Rubio presenta una avançada retinosi pigmentària, una degeneració d'un dels dos tipus de cèl·lules retinianes que, a hores d'ara, només li deixen un rastre de visió central. Alhora, manifesta una evident pèrdua auditiva com a conseqüència de l'hipoacúsia neurosensorial que té. Amb audiòfons pot parlar perfectament per telèfon, però, sense, requereix un to de veu més alt de l'habitual per sentir-hi.

«Ha estat un treball d'equip», assenyala Teo Rubio en avaluar la seva gesta personal. «Voler és poder!», certifica, però «en el cas de les persones amb dicapacitats, a més, hi ha d'haver l'entorn, les condicions necessàries per fer-ho possible», sentencia. Ahir, quatre persones el van acompanyar durant tot el recorregut. El santfruitosenc Chencho Campos i el manresà Rubén Herráez li van fer de guies, amb el suport de la navarclina Cèlia Bessa i la santvicentina Natàlia Martínez. El marit de la primera, Moisès Barbé, va fer un reportatge gràfic de la travessa.

De la incapacitat a la Spartan


L'any 2015, Teo Rubio va haver de deixar la feina com a gestor del lloc web de la Facultat de Dret de la Universitat de Barcelona (UB) a causa de la pèrdua de visió. Mesos després es va proposar el repte de la Spartan Race Beast.

Malgrat les dificultats que va haver de superar durant la infantesa, adolescència i joventut, Rubio va cursar amb èxit un Cicle Formatiu de Grau Superior en Desenvolupament d'Aplicacions Informàtiques. Després, va diplomar-se en Gestió i Administració Pública i va llicenciar-se en Ciències Polítiques a la UB. Va jugar a futbol (Gimnàstic de Manresa, CE Manresa i FC la Font dels Capellans i a futbol sala (escoles Paidos i Joviat i ASFE Sant Fruitós). També va practicar el taekwondo, el ciclisme i el running.

L'agudització de la progressiva pèrdua de visió el va incitar «a abandonar les activitats esportives a l'exterior» i centrar-se «en el fitness i el crossfit, a més d'anar a l'Escola de Dansa Carles Ibáñez de Barcelona. «Entendre la música et permet comprendre la mecànica del moviment i analitzar-lo. La dansa ajuda a desenvolupar l'equilibri i la coordinació».

Descobrir la Spartan Race va modificar el seu plantejament inicial. Teo Rubio es va traçar el desafiament de completar la versió més bèstia d'aquesta cursa d'obstacles i va començar a estudiar com un acompanyant podia guiar-lo pels irregulars i abruptes circuits d'una cursa de muntanya amb Jonathan Cañada, monitor de CrossFit Manresa. Cañada, per compromisos de feina, el va dirigir a l'internacional Elena Rueda, qui va rebre formació específica del coordinador de curses de muntanya de l'ONCE a Catalunya i va transmetre els seus coneixements a Manel Reyes, qui es va convertir en un dels dos guies de Teo Rubio a les competicions. Els tres corredors les fan units per l'anomenada barra direccional, que ajuda l'atleta cec a mantenir l'equilibri quan s'entrebanca o es torça el turmell. Durant l'any 2016, Rubio es va habituar a fer mitges maratons de muntanya i proves similars, però per afrontar la Spartan Race calia trobar una solució per vèncer els obstacles.

«Manel Reyes va idear un sistema per tal de reconèixer cada obstacle a través del tacte i obtenir d'aquest reconeixement tàctil la informació necessària per superar-lo», exposa. El maig del 2017, a Les Comes, Teo Rubio va córrer i va acabar la Spartan Race Sprint, la prova més curta, de 5 km i una quinzena d'obstacles. Posteriorment, va completar les Spartan Race Super de València i Carcassona, i dissabte, per fi, va afrontar i superar la Spartan Race Beast. «He superat tots els obstacles menys tres», exposa. «Tot i que tenim una estratègia ideada, no he aconseguit clavar la llança a la diana» relata. «Tampoc he superat els anomenats twister i monkeys, aquest dar-rer a causa de l'asimetria a la qual hi ha situades les barres i cordes on agafar-se». «La vida és una cursa plena d'obstacles i el nostre deure és superar-los per ser millors persones i esportistes», sentencia Rubio.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Buscador de deportes

LaLiga

El futbol, el motor de l'economia

A Catalunya el futbol va generar un impacte equivalent a l’1,21% del PIB autonòmic, fins als 2.641 milions d'euros a l'any