El català Marc Márquez (Repsol Honda RC 213 V), campió del món per setena vegada en la seva carrera, i la cinquena en MotoGP, assegurava ahir a Motegi (Japó) que no vol posar-se màxims, ja que «de moment» està «en el nivell set» i espera «no trobar el límit. Aquesta ha de ser l'objectiu i la mentalitat de qualsevol esportista. Per això treballes tot l'any per aconseguir-ho i és el que et dona més motivació per assolir el següent rècord. Quan més guanyes, més vols. Si treballes bé arriben aquests moments, que són els més bonics de celebrar», va manifestar Márquez.

Sense haver acabat la temporada, Marc Márquez ja pensa en la propera, en manifestar que llavors tindrà «la pressió de tornar a lluitar per un altre títol. Espero que sigui la tònica de tota la meva carrera esportiva, ja que això significarà que tinc nivell», va asseverar. Durant la celebració del títol, Márquez es va abraçar amb el britànic Scott Redding i, a causa del seus gestos, el pilot de cervera va patir una una nova luxació en una espatlla. «M'he dislocat l'espatlla en abraçar Redding i, en aixecar-se ell, se m'ha sortit, però afortunadament allà eren els meus dos àngels de la guarda, José i Álex. No és la primera vegada que em passa durant la temporada. És un punt feble que m'hauré d'operar, de fet tinc visita amb el doctor Mir per operar-me de l'espatlla quan acabi el curs. No és una intervenció important, el meu germà Àlex ja s'ha operat, però la recuperació és llarga i per això la faré el desembre, per estar a punt l'any que ve», va anunciar. «No he volgut dir-ho durant la temporada perquè no ho sabessin els meus rivals, però a alguns grans premis he arribat tocat al sortir l'espatlla dreta en alguns entrenaments», va assegurar el flamant campió del món de Repsol Honda.

Márquez va reconèixer que per aconseguir tots aquests títols tot és «com una roda, en la qual intentes tenir-ho tot controlat. Cada any que passa ets més madur, com a persona i també dins de la pista, i igualment amb l'equip.Quan comences un any amb bon peu, ajuda molt. Al final pots pensar més en els objectius, però l'essència no es pot perdre. Has d'arriscar fins a l'última volta, i més perquè no m'agrada perdre en res. Treballaré igual que fins ara per gua-nyar o lluitar pel podi», va declarar Márquez sobre els seus plantejaments de futur després d'aquest nou títol.

Un record per a la seva gent

«La clau és el teu entorn, i per això ara tinc ganes d'arribar al taller i celebrar-ho amb la meva gent, amb tots, amb el meu germà, amb el meu pare, arribar a Cervera i veure la meva mare, el meu entrenador. Hi ha molta gent al voltant que si tots no van en la mateixa direcció no es pot tirar del carro, per això cal tenir sempre la mateixa dinàmica», opina Márquez. «No imagines que en sis anys puguis guanyar cinc títols de sis possibles. És un somni i no em vull despertar, encara que sóc conscient de com n'és de difícil, però no vull ser conscient del que he aconseguit, així l'any que ve començaré com si no hagués aconseguit cap títol», va assegurar Márquez.

Per al campió del món del 2018 de MotoGP, la clau del seu nou èxit ha estat la constància: «Hem trobat un compromís en el qual quan patíem estàvem al podi, i això és una cosa que no hem de perdre. Però hem de seguir evolucionant, tot i que aquesta constància ja vaig entendre que era necessària el 2016, i és el més important».

En qualsevol cas, Márquez també ha tingut mals moments, i un dels pitjors va ser a Mugello. «Potser l'únic error gran que he comès. Era una cursa que si l'acabava era tercer. No sé si va ser el pitjor, però no va ser una crisi, va ser un error». En el pol oposat, el del millor moment, Márquez va indicar les victòries de Jerez i d'Aragó. «Jerez perquè era la primera d'Europa i vam poder guanyar, i després Aragó perquè les Ducati pressionaven i se'ls havia de parar», va precisar.

Sobre l'italià Andrea Dovizioso, el seu gran rival, Márquez va tenir paraules d'elogi en afirmar que «sense contrincant no hi ha campionat, és el que et fa créixer. Dovi i Lorenzo, amb els quals més hem lluitat en les últimes voltes, han fet que MotoGP hagi assolit un nivell d'espectacle impressionant i aquesta segona part de temporada ha estat ajustada al màxim».

Lorenzo, nou company a Honda

Jorge Lorenzo arriba a Honda. Sobre això, Márquez va reconèixer que «a València, quan pugi a la moto, veurem com va. És un campió, estarà aquí i anirà ràpid, però nosaltres al nostre costat del taller, si fem les coses bé, ho posarem difícil a ell i a la resta dels pilots». Márquez va treure importància als set títols en ser preguntat pels millors pilots de la història, en què es va limitar a dir que, pels números «Agostini, Nieto i Rossi són els més grans, els que tenen més títols».

Marc Márquez va saber esperar el seu moment per vèncer en el Gran Premi del Japó de MotoGP que es va disputar aquest diumenge al circuit Twin Ring Motegi, i amb això va aconseguir el seu setè títol mundial i el cinquè en la categoria de MotoGP amb amb prou feines 25 anys, el pilot més jove de la història en aconseguir-ho. Hi va ajudar l'error que va cometre Andrea Dovizioso (Ducati Desmosedici GP18), qui, fruit de la pressió a la qual el va sotmetre el de Cervera, en la penúltima volta va anar per terra i li va lliurar en safata el títol. Encara que per honor, va recuperar la moto i encara va poder creuar la línia d'arribada en la divuitena posició.

Dovizioso no havia fallat en la sortida, però tampoc ho va fer Marc Márquez, qui al primer revolt i per dins va superar els seus companys de fila, Cal Crutchlow i Andrea Iannone, i el francès Johann Zarco (Yamaha YZR M 1). Márquez ja era segon en la primera volta darrere de Dovizioso. Els dos protagonistes del Mundial estaven ja cara a cara i, darrere, Alex Rins (Suzuki GSX RR) va protagonitzar una bona sortida i va passar de la vuitena a la cinquena plaça, just darrere de l'italià Valentino Rossi (Yamaha YZR M 1), qui també va reaccionar molt bé després d'apagar-se el semàfor. Qui tampoc va desaprofitar la seva oportunitat va ser Cal Crutchlow (Honda RC 213 V), que, després de situar-se en la cursa, va començar a superar rivals després de la confusió inicial. En la tercera volta ja era tercer, amb uns metres de desavantatge sobre el duo format per Dovizioso i Márquez.

Felicitacions de molta gent

Personalitats de l'esport, la política i d'altres àmbits van felicitar ahir Marc Márquez a través de la xarxa social Twitter. El seu futur company Jorge Lorenzo va dir que «de vegades no estem d'acord en la manera de competir, però reconec el talent i l'excel·lència». Laia Sanz: «Moltes felicitats. Set mundials els darrers anys! Llegenda». El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez: «Amb 25 anys, ja és teu el setè títol mundial, el cinquè en la categoria reina. Felicitats». El ciclista Purito Rodríguez: «Gran, molt gran. Batràs tots els rècords de la història». La Casa del Rei: «Les fites esportives com les teves són a l'abast de molt poca gent». Carlos Sainz: «Una sort poder gaudir d'aquest autèntic número u». Andrés Iniesta: «Estàs fent història en el motociclisme; a gaudir-ho». Iker Casillas: «Cada any demostres que no tens límits». Marc Bartra: «Set vegades campió del món es diu molt ràpid». Àlex Márquez: «No hi ha secret, sacrifici, treball i humilitat».