Manresa està a punt per acollir la quinzena edició dels 10 quilòmetres urbans i la tercera edició de la cursa de 5 quilòmetres. Serà aquest proper diumenge i, a banda de les dues curses absolutes que sortiran a dos quarts d'11 del matí, hi haurà a partir de les 10, una nova edició, l'onzena, de la Cursa Urbana de Promoció amb una distància de 700 metres.

Enguany, la principal novetat és la modificació del recorregut, a causa d'unes obres a l'andana principal del passeig de Pere III (cruïlla amb carrer de la Sèquia,) que situaran la sortida al lateral del Passeig i els corredors baixaran sempre pel mateix lateral, i no pel mig com sempre s'havia fet.

Les inscripcions anticipades es van tancar ahir al migdia, però diumenge hi haurà 50 dorsals per a aquells que vulguin participar a darrera hora. Els preus de les curses són de 13 euros (amb xip propi) o bé de 15 euros (amb xip de lloguer). Les curses de promoció tenen un preu de 3 euros.

La prova, organitzada pel Club Atlètic Manresa, amb el suport de l'Ajuntament de Manresa i La Caixa, va ser presentada pel regidor d'Esports, Jordi Serracanta, el tresorer de la junta gestora del Club Atlètic Manresa, Manel Molera, i el director tècnic del club, Joan Lleonart.

Serracanta va agrair al Club Atlètic Manresa, a les empreses col·laboradores i als voluntaris que contribueixen «any rere any a fer possible aquesta prova esportiva, una cursa que fa ciutat, fa festa i enriqueix la capitalitat esportiva de Manresa». A més, durant la seva intervenció, el regidor d'Esports va avançar que l'Ajuntament de Manresa està treballant de costat amb el Club Atlètic per tirar endavant el projecte de substitució del tartan de la pista d'atletisme, una millora que «és molt necessària si volem continuar sent un referent de club i amb unes infraestructures òptimes», explicava.

Joan Lleonart va manifestar que, malgrat les dificultats que hi ha a l'hora d'aconseguir participació per la gran competència de curses que se celebren arreu del país, «tindrem una bona participació, que superarà els 400 inscrits. És complicat pronosticar una xifra més o menys exacta de participants perquè la gent espera a última hora. Hi ha molts factors, especialment el temps. Però creiem que estarem per sobre dels 400 i n'estem satisfets», assegurava.

Cal recordar que fa set anys la cursa va arribar a la xifra històrica de participació de 1.070 atletes. Malgrat tot, aquesta xifra ha davallat amb els anys per la gran quantitat d'oferta de curses en el cap de setmana. «En les localitats petites és més complicat mantenir xifres altes de participació. A Barcelona, per exemple, a les seves curses poden ser 6.000 o 7.000 els participants i els preus són els mateixos», comentava Lleonart.

El director tècnic del Club Atlètic va confirmar la presència dels dos guanyadors de l'any passat de la cursa llarga, el navarclí Pol Guillén i la santjoanenca Meritxell Soler en categoria femenina. Guillén haurà d'esforçar-se per repetir la victòria, tenint en compte que el manresà David Martínez arriba en plena forma després d'imposar-se a la Mitja Marató de Mollerussa. Martínez, a més, s'està preparant per a la Marató de València i arriba en una magnífica condició física a la cursa.

En el cas de Guillén, cal recordar que l'atleta establert a Navarcles va reaparèixer l'any passat després de superar una lesió que no el va deixar competir durant dos anys. Per a Guillén també era la primera vegada que lluïa la samarreta del CAM, i ara haurà de defensar la seva condició de favorit davant una feroç competència.

La prova gaudirà també de la participació del veterà atleta olímpic Toni Bernadó. L'andorrà és el primer i, fins al moment, l'únic atleta que ha aconseguit acabar cinc maratons olímpiques. Bernadó va participar als Jocs Olímpics d'Atlanta 96, als de Sydney 2000, als d'Atenes 2004, als de Pequín 2008 i als de Londres 2012. La seva millor posició va ser un lloc 49 a Sydney. L'atleta de 51 anys vol tornar a córrer una marató després de sis anys. Així, la prova manresana servirà a Bernadó per seguir preparant el seu retorn a la llarga distància, que és previst per a aquest pròxim mes de desembre, a la Marató de València.