Participar en la màxima competició europea està sent un regal enverinat per a l'Herbalife Gran Canària, el rival del Baxi Manresa demà a la tarda al Nou Congost. El fet d'arribar a les semifinals de la lliga Endesa la temporada passada, en deixar a la cuneta el València, va permetre al club de Las Palmas classificar-se per a l'Eurolliga per primer cop a la història, però ara està hipotecant el bon rendiment de l'equip. D'onze partits disputats, els insulars només n'han guanyat tres, tots ells a casa, dos a la lliga i un a l'Eurolliga.

A part de l'adaptació dels nous jugadors a les voluntats del tècnic, també acabat d'arribar, Salva Maldonado, els llargs trajectes que està duent a terme l'equip provoca un cansament afegit. Les xifres són clares. Quan l'Herbalife comenci a jugar el partit de demà, haurà recorregut 33.437 quilòmetres en només 39 dies i, davant del Baxi, actuarà ni 48 hores després d'haver jugat ahir a prop de Moscou i d'haver emprès un viatge de més de 5.000 quilòmetres per jugar al Bages.

Las Palmas és molt lluny

Jugar i entrenar un equip canari no és fàcil. Hi ha hagut força basquetbolistes que no s'han adaptat al ritme de vols constants per sortir i entrar a les illes. Fa tres temporades, els illencs van jugar la final de la Copa contra el Reial Madrid amb Aíto García Reneses a la banqueta. El veterà tècnic madrileny va deixar el projecte per esgotament. L'entrenador de l'any passat, Luis Casimiro, també va deixar Las Palmas després de dos anys de ser-hi i havent aconseguit una fita tan gran com la classificació per a l'Eurolliga. Ara arriba Salva Maldonado, un altre entrenador experimentat, per tal de mantenir el tipus.

Pel que fa als jugadors, en els darrers anys s'han donat casos com el de Rasual Butler, mort aquest any als Estats Units en accident de trànsit. El 2014 va fitxar pels canaris, però no es va arribar a adaptar a la vida tan lluny del continent i no va arribar a debutar. En l'equip de futbol, la Unión Deportiva, també hi ha hagut situacions semblants com la del davanter Kevin-Prince Boateng.

Una agenda atapeïda

És cert que l'Herbalife d'aquesta temporada no va començar bé. Abans d'iniciar la lliga, va perdre tots els partits de la pretemporada i dels tres primers partits de lliga, encara sense competició europea per jugar, en va perdre dos, un d'ells a casa contra l'Obradoiro. Quan va començar el ritme de partits entre setmana, l'estrès va augmentar. El 12 d'octubre, el conjunt de Maldonado va perdre a Istanbul contra el Fenerbahçe. En 24 hores havia de ser a Màlaga, on va caure contra l'Unicaja. De retorn a Las Palmas, va donar la sorpresa dos dies més tard, el 16, en derrotar el Barça Lassa, però el dia 18 va caure clarament a Atenes, a la pista del Panathinaikos. Malgrat tot, va aconseguir acabar la setmana més dura de totes el dia 20 guanyant a casa el MoraBanc Andorra.

En les dues últimes setmanes, ha empalmat dues dinàmiques de partit i viatge en 48 hores. Divendres passat es va haver de veure les cares amb el potent CSKA de Moscou al Gran Canaria Arena el divendres a la nit. Hi va perdre. Dos dies més tard, era a Sant Sebastià, on queia davant del Delteco GBC, en el primer triomf dels bascos en la competició.

Demà passarà el mateix. L'Herbalife va jugar ahir a la pista del Khimki i, en menys de dos dies, a Manresa. Haurà fet gairebé 9.000 quilòmetres en dos avions en tres dies, a part del trajecte entre Barcelona i Manresa. A part d'adaptar els nous fitxatges, com Strawberry, Evans, Hannah i Tillie, Maldonado i els seus homes lluiten contra les llargues distàncies. El Baxi n'hauria de treure partit.