El Barça va salvar els mobles al tram final d'un partit que el tenia més perdut que guanyat i en el qual no va fer mèrits per sumar els tres punts. Dues accions d'encert, primer de Dembélé i després d'un Luis Suárez en ratxa, van donar els tres punts a un conjunt blaugrana que va estar molt lluny del nivell exhibit en els dos darrers partits.

Els homes d'Ernesto Valverde no havien acusat la baixa de Messi contra l'Inter ni el Reial Madrid. Però, curiosament, sí que ho van fer davant el rival que, a priori, menys l'havia d'exigir. Un Rayo Vallecano que va ser valent i no va merèixer perdre el partit.

El Rayo va sortir amb la intenció de pressionar la sortida de pilota del Barça, però aquest es va apoderar ràpidament de la possessió i el control del partit. Els homes de Valverde van trobar el forat a la poblada defensa madrile-nya, de la mateixa manera que ho va fer contra el Madrid per anotar el primer gol del matx. La jugada va néixer a les botes de Rakitic, qui, amb un desplaçament en llarg, va trobar Jordi Alba a l'espai. El de l'Hospitalet va aguantar la pilota esperant l'arribada d'un Luis Suárez que no va perdonar des de la segona línia.

El Rayo va reaccionar al gol i el Barça el va deixar entrar al partit. Els balugrana van perdre el control del partit i de la pilota davant una bona pressió local. Així, Pozo va avisar al minut 30 amb un remat que va sortir lleugerament desviat, però no va perdonar, cinc minuts després, en engaltar un xut de fora l'àrea molt ajustat que va entrar a la porteria de Ter Stegen després de tocar el pal.

El Barça va sortir a la segona part com a la primera, amb llargues possesions de pilota que no generaven perill a una defensa del Rayo molt ben ordenada. A mesura que avançaven els minuts, els madrilenys anaven creixent, i els blaugrana, tot el contrari. Un joc espès, gens vertical i amb un punt de passivitat que va aprofitar el Rayo, molt més intens i amb les idees més clares.

Així doncs, en un contracop, Raúl de Tomás va rematar una bona pilota centrada d'Embarba que, després de tocar al pal, va arribar a les botes d'Álvaro Garcia, que no va perdonar amb un Ter Stegen ja abatut.

Valverde va reaccionar en donar entrada a Munir i Arturo Vidal; abans ho havia fet amb Dembélé. El joc del Barça no va millorar i era molt espès. Malgrat tot, a manca d'idees, els culers va ser efectius per capgirar un partit gris.

Dembélé, qui estava realitzant un partit desastrós d'ençà que va entrar al terreny de joc, va aprofitar una pilota rebutjada a l'àrea per empatar quan quedaven tres minuts. I, ja al minut 90, Luis Suárez va caçar, lliure de marca al segon pal, una bona centrada de Sergi Roberto per anotar el 2-3 definitiu.