El titular fàcil després del partit d'ahir és dir que si Quique Setién vol ser el futur entrenador del Barça, la victòria al Camp Nou del seu Betis és la millor credencial. És cert que més d'un soci blaugrana, si això passa, pot tenir una angina de pit per la manera com defensen els seus equips, tot i que tampoc no serà pitjor que com ho fa el Barça enguany. El millor del Betis, més que el resultat, és que va obligar els catalans a canviar d'estil. Amb l'entrada d'Arturo Vidal al descans, els blaugrana van poder remuntar i segurament ho haurien fet si no hagués existit la inhabitual errada de Ter Stegen en l'1-3, però ja va ser amb un joc de més caràcter que de toc, amb acumulació d'atacants i sense pla previst. El Betis del cara o creu va guanyar de merescudament al Camp Nou i torna a fer pensar a l'afició culer que l'equip no és regular i que, d'aquesta manera, és complicat tenia seguretat en ell.

I això que les primeres sensacions van ser bones. La pressió blaugrana va derivar en una bona centrada de Malcom, que jugava pel castigat Dembélé, a la qual no va arribar Messi i a un xut de Busquets desviat. Una relliscada de Piqué, que després va rectificar davant de Lo Celso, però, mostrava les carències al centre del camp d'un equip massa llarg que no controlaria els andalusos en tota la primera part.

Així, al minut 20, Júnior Firpo, que ahir va deixar en evidència allò que sap tothom, que Sergi Roberto no sap defensar per molts partits que jugui de lateral, va encarar el reusenc i, amb la cama menys hàbil, va afusellar Ter Stegen. Tot seguit, Lenglet hauria pogut igualar, però Pau López va fer una intervenció col·lossal. Va ser l'última ocasió del Barça en una primera part verd-i-blanca en què Ter Stegen va salvar un xut de Tello i en què, en una altra internada de Júnior Firpo, es va originar el 0-2. El dominicà va centrar, ningú no la va rebutjar, Tello, l'altre lateral, la va recollir i va cedir a Joaquín perquè marqués a porta buida. I encara sort, perquè Loren va perdonar el 0-3 abans del descans.

El descontrol

Valverde se la va jugar amb Vidal i el xilè va fer el seu paper. Als 15 segons ja va posar a prova Pau i, en dotze minuts, el Barça va crear més perill que en tota la primera part, amb Messi de llançador i els companys de finalitzadors. L'equip va entrar al partit al minut 23 de la represa, quan Tello va cometre un ingenu penal sobre Jordi Alba que va transformar Messi. Però es va enfonsar tres minuts més tard. Lo Celso rep una pilota a l'interior de l'àrea, enmig del descontrol existent, xuta centrat i fluix però Ter Stegen s'empassa l'esfèrica de manera sorprenent.

Els següents minuts són pèssims. Amb Munir i Aleñá damunt del camp, els de Valverde estan mal situats i el Betis deixa passar una bona oportunitat de fer més sang i és a punt de pagar-ho. Messi, que fent un partit justet i demostrant falta de ritme va anotar dos gols i va fer passades espectaculars, se'n va inventar una cap a Munir, que havia rellevat Malcom, i el marroquí va cedir enrere perquè Arturo Vidal fes el 2-3 que encara donava vida al Barça. El VAR, que va haver d'intervenir en els tres gols del Barça d'ahir, va permetre que l'afició tornés a somiar.

Aleshores, però, Rakitic va cometre una falta necessària al mig del camp descosit per evitar una contra i Mateu Lahoz li va ense-nyar la segona targeta groga. Els locals van tornar a estar estona per recol·locar-se i ho van pagar amb el quart gol. Novament Júnior Firpo va explotar la banda esquerra, va centrar a l'àrea, hi va haver un rebuig i la pilota li va tornar per centrar novament davant de la passivitat de Sergi Roberto. Canales, que havia rellevat Joaquín, va fer el quart. Setién va fer entrar Inui per buscar més gols, però el Barça va posar-hi orgull. Piqué, de davanter centre, va prendre la pilota a Vidal del cap a la boca de gol. Hauria estat el 3-4, que va arribar en el tercer minut del temps afegit, quan Suárez i el mateix exjugador del Bayern van combinar perquè Messi anotés per segon cop. Després de la consulta al videoarbitratge faltaven dos minuts, però ni el Barça no ho va aprofitar ni hauria estat just. El Betis va deixar a l'aire totes les costures de l'encara líder, que pot perdre el primer lloc tornant de l'aturada de seleccions.