La gran quantitat d'aigua que baixava per rieres i torrenteres i que inundava corriols i bassals; el llot i el fang, i la inusual bellesa que oferien els paisatges per on transcorre la clàssica travessa, van ser els grans protagonistes de la 34a edició de la Berga-Santpedor.

Uns ingredients que van delectar els quasi 900 participants que van prendre la sortida de la prova a la capital del Berguedà, 633 amb BTT o bicicleta elèctrica ( e-bike) i 258 a peu, per completar el recor-regut de 53 quilòmetres, corrent o caminant. Tal com és habitual, el circuit dels ciclistes era sis quilòmetres més llarg.

Les pluges dels darrers dies van propiciar que la participació a la travessada fos menys nombrosa que habitualment, sobretot pel que fa a la quantitat de ciclistes, ja que el número de caminants es va incrementar lleugerament.

La impressió generalitzada a la plaça Gran de Santpedor, on es trobava la línia d'arribada, era que aquesta havia estat una edició insòlita de la Berga-Santpedor. Una de les més dures i dificultoses, sens dubte, però també la més plaent i divertida per als esportistes.

La presència de zones enllotades i de rieres i torrents amb un cabal inhabitual es va concentrar al primer tram del recorregut, entre Berga i Casserres. Una segona àrea a vessar d'aigua es trobava a punt d'arribar a l'església de Sant Cugat del Racó. Però ni el fang ni l'aigua van causar cap incidència ressenyable. L'únic accident que es va registrar, tal com va detallar Antoni Puiggròs, president del Centre Excursionista 2x2 de Santpedor i coordinador de la travessa, «s'ha produït a l'entrada de la vila, quan un ciclista ha relliscat en una corva seca, amb grava, i s'ha fracturat la clavícula». D'altra banda, només 30 ciclistes no van completar el recorregut.

El centenar de voluntaris que fan possible, any rere any, la clàssica Berga-Santpedor van possibilitar que la sortida des de Berga fos puntual. Es van habilitar tres autobusos per transportar els caminants que ho havien sol·licitat fins a la capital del Berguedà i es va dotar d'una mànega per netejar les bicicletes el primer punt d'avituallament, a Casserres, just després de l'àrea més enllotada.

Per últim, s'ha de destacar que es va haver d'ajornar el repartiment de gots de silicona reutilitzables entre els participants. L'empresa de transport que els havia de dur al Bages els va extraviar. Tot i la vigència del seu compromís amb la natura, el Centre Excursionista 2x2 va haver d'adquirir, a correcuita, vasos de plàstic, i posposar fins l'any vinent la seva iniciativa conservacionista.