Justin Doellman és un enamorat de la seva ciutat, Cincinnati, i se sent tan nord-americà que el coneixen com a Capità Amèrica. Però té una segona nacionalitat, la d'un petit, jove i controvertit país balcànic al qual amb prou feines ha estat. Doellman és kosovar des de l'estiu del 2016, quan encara formava part del Barça Lassa. Aquest passaport li hauria d'obrir les portes a poder jugar com a comunitari a tots els països d'Europa, però en alguns no passa simplement perquè no reconeixen Kosovo com a país independent. I un d'aquests és Espanya.

Però això pot canviar. El Comitè Olímpic Internacional (COI) va exigir dilluns a l'Estat espanyol que reconegui Kosovo i els seus esportistes, i si no ho fa el pot castigar a no organitzar cap campionat de cap tipus. L'enrocament de l'administració hispana és dels més durs d'Europa. Fins i tot Sèrbia, país al qual pertanyia Kosovo, ha iniciat converses, amb la mediació de la Unió Europea, per donar una sortida a la situació derivada de les guerres dels Balcans dels anys noranta del segle passat.

Obrint el ventall de fitxatges

En cas que Espanya hagi de reconèixer Kosovo, Doellman passaria automàticament a ser considerat jugador europeu i, per tant, no ocuparia una de les dues posicions d'extracomunitaris de les quals pot disposar un equip ACB. Ara mateix, aquests dos llocs són per a ell i per a Toolson. Durant els mesos de competició, el Baxi ha hagut de maniobrar per rellevar els lesionats. En el cas de Doell-man hauria pogut fitxar un extracomunitari, però no haurien pogut coincidir a la pista. Per estalviar-se aquest problema es va contractar Vene, que és estonià. De fet, Vene i Doellman no van coincidir cap minut a la pista, tot i que sí en dues convocatòries. Per rellevar la baixa de Lukovic, el club va triar el serbi Dragovic. Si Doellman fos considerat europeu, el ventall s'hauria pogut ampliar a jugadors dels Estats Units o de qualsevol altre país no europeu, ni signant del tractat del Cotonou, pel qual es consideren no extracomunitaris jugadors de molts països del Carib o d'Àfrica. És el cas de l'haitià Cady Lalanne.

Els motius del passaport

Si havia de tenir tants problemes aleshores, la pregunta és per què Doellman es va convertir en kosovar i no va aspirar a participar en una selecció que fos reconeguda per Espanya. Aquest és el cas d'altres jugadors de la lliga Endesa, com McCalebb i Whittington, que tenen passaport macedoni, o Dylan Ennis, que és serbi, malgrat que va néixer al Canadà. La resposta no és clara, tot i que el responsable de la tramitació va ser el representant del jugador, el serbi Misko Raznatovic. Curiosament, li va aconseguir un passaport d'un país que el seu propi estat no reconeixia aleshores. Raznatovic ja havia protagonitzat alguns escàndols amb els passaports, com quan els seus representats Andy Panko i Marcus Slaughter, tots dos nord-americans, compartien el mateix número de document de Guinea Equatorial, en una situació que va estar a punt de costar una lliga al Reial Madrid per alineació indeguda del segon. Potser Doellman, que va dir que jugava amb Kosovo «per preparar millor la temporada durant l'estiu», volia assegurar que jugaria, ja que els països expedidors de passaports-express només poden fer actuar un jugador no nascut al seu país. De fet, no va tenir cap problema la temporada passada a Turquia, amb l'Anadolu Efes, ni a Montenegro, amb el Buducnost, ja que són països que reconeixen Kosovo. Com sol passar en aquestes situacions, però, sembla que el reconeixement espanyol es pot allargar. Caldrà esperar esdeveniments.