El català Maverick Viñales (Yamaha YZR M 1) ha aconseguit la seva primera "pole position" de la temporada en ser el més ràpid en la segona classificació per al Gran Premi de la Comunitat Valenciana de MotoGP que demà, diumenge, es disputa al circuit "Ricardo Tormo" de Xest, en què Marc Márquez (Repsol Honda RC 213 V) ha protagonitzat la proesa.

Viñales no havia aconseguit ser el més ràpid d'entrenaments del començament d'any ençà, perquè la seva última millor classificació la va aconseguir en el Gran Premi d'Aragó de la temporada passada.

Per la seva banda, el campió del món ha caigut quan ha començat la segona classificació, amb la mala sort que novament se li ha sortit la seva espatlla esquerra, un problema del qual serà intervingut quirúrgicament aquest hivern, i per això ha hagut de tornar ràpidament al seu taller per solucionar el problema i poder continuar l'entrenament oficial.

Malgrat els dolors, el campió del món de Repsol Honda ha estat capaç de tornar a pujar a la seva moto per saltar a l'asfalt i protagonitzar el cinquè millor temps de la sessió.

Márquez ja havia estat el referent en els últims lliures, els preparatoris per a les qualificacions, amb els germans Espargaró, Pol (KTM RC 16) i Aleix (Aprilia RS-GP) en la tercera i quarta plaça respectivament i amb l'asfalt gairebé completament sec, cosa que ha permès millorar, i molt, tots els registres als pilots, encara que el pilot de Repsol Honda ha obtingut gairebé mig segon de diferència amb el seu immediat perseguidor, el francès Johann Zarco (Yamaha YZR M 1).

I, mentrestant, Danilo Petrucci, que havia estat el més ràpid en el global dels primers tres entrenaments lliures, ha vist com el seu Ducati Desmosedici GP18 cremava quan s'ha aturat a practicar la sortida a la zona destinada a això, encara que la ràpida intervenció de les assistències del circuit ha evitat mals majors i ha acabat setè.

Maverick Viñales (Yamaha YZR M 1) i Bradley Smith (KTM RC 16) han estat els primers a ocupar les posicions amb dret a passar a la segona classificació (Q2), si bé a l'últim moment l'italià Andrea Iannone (Suzuki GSX RR) ha desbancat del primer lloc Viñales i Jorge Lorenzo (Ducati Desmosedici GP18) s'ha quedat a mil·lèsimes de poder entrar en la Q2, de la qual també s'ha quedat fora l'italià Valentino Rossi (Yamaha YZR M 1), cinquè en la primera classificació (Q1).

Per primera vegada en tot el cap de setmana els pilots més ràpids de MotoGP han sortit a l'asfalt amb els compostos de pneumàtics de sec, però de seguida s'ha produït la primera notícia important de la Q2 amb la caiguda de Marc Márquez, al qual s'ha pogut veure amb gestos ostensibles de dolor a la seva espatlla esquerra, que probablement se li va sortir novament, com ja li havia passat al Japó durant la celebració del seu setè títol mundial, el cinquè de MotoGP.

Márquez, assistit ràpidament per Emilio Alzamora, ha tornat ràpidament al seu camió taller, on el seu assistent personal, José Luis Martínez i l'equip, li han col·locat novament l'espatlla al seu lloc i amb prou feines uns minuts més tard el campió del món del 2018 ja estava novament al seu taller.

Aleshores, l'italià Danilo Petrucci (Ducati Desmosedici GP18) era el més ràpid en pista, seguit per Alex Rins (Suzuki GSX RR) i Andrea Dovizioso (Ducati Desmosedici GP18).

Amb poc més de sis minuts dels quinze oficials d'entrenament per davant, Marc Márquez ha tornat a pujar al seu Repsol Honda i ha tornat a l'asfalt.

En la primera volta llançada ha aconseguit la tercera plaça quan Maverick Viñales ha accedit a la primera plaça amb 1:31.359 i ha estat llavors quan s'ha entaulat un bonic duel entre tots dos per la primera plaça que ha acabat decantant-se del costat del pilot de Yamaha, mentre que Marc Márquez s'ha acontentat amb un registre d'1:31.442 que li ha permès accedir fins a la cinquena plaça.

Per davant, ningú ha pogut amb Maverick Viñales, que així ha protagonitzat la seva primera "pole position" de la temporada, per davant d'Alex Rins i d'Andrea Dovizioso i amb Petrucci, Márquez i Pol Espargaró en la segona línia.

La tercera línia l'han ocupada l'italià Andrea Iannone (Suzuki GSX RR) i els catalans Aleix Espargaró (Aprilia RS-GP) i Dani Pedrosa (Repsol Honda RC 213 V), amb Jack Miller, Johann Zarco i Michele Pirro a la quarta.