Primera gran jornada del pilot manresà Gerard Farrés, que en el Dakar 2019 s'estrena en modalitat de buguis, els side by side. Amb el copilot Daniel Oliveras, que, com ell, prové de les motos, va ser el dominador de la tercera etapa, amb curts avantatges que va anar mantenint. Al final, el seu vehicle va avantatjar 2'21'' al brasiler Varela i Farrés és segon a la general. Qui es posa líder és el xilè Chaleco López, amb 3'24'' de marge sobre el bagenc, que aspira al títol i a ser al podi, més amunt del tercer lloc que va assolir amb les motos en l'edició del 2016.

Dos dels pilots que tenien més aspiracions d'entre els participants de l'Estat espanyol es van acomiadar ahir del triomf en el Dakar 2019. El castellonenc Bar-reda, un etern aspirant al triomf en les motos, va afegir un abandonament més en les seves participacions al Dakar. Pel que fa a Carlos Sainz, que té dues victòries al Dakar en el seu palamrès, va tenir un incident en caure a un sot en el quiòmetre 38 de la tercera etapa, entre San Juan de Marcona i Arequipa. La suspensió davantera esquerra del Mini va quedar malmesa i els va caldre esperar l'assistència, fet pel qual van perdre més de tres hores.

Pel que fa a Joan Barreda, en el seu cas va desorientar-se a causa de la boira i va quedar atrapat a un barranc, fet pel qual va decidir abandonar i pujar a l'helicòpter que facil·lita l'organitació. Aquest és el tercer abandonament de Barreda els últims quatre anys. El nou líder en motos és Pablo Quintanilla, pilot d'Husqvarna, mentre el vencedor de l'etapa va ser Xavier de Soultrait, amb Yamaha. Pilots importants de KTM, com Matthias Walkner (el vencedor del 2018) i Tobey Price, van perdre força temps. En vuitè lloc, Oriol Mena (Speedbrain) va ser el primer català. Pel que fa al pilot anoienc Armand Monleón (KTM), va ser el 22è del dia, a més de 41 minuts de Soultrait i just dar-rere de Laia Sanz. A la general, Monleón és 18è. El martorellenc Pep Mas encara era en cursa, al lloc 103, en tancar edició.

En cotxes, Sainz va dir adeu al títol en perdre més de tres hores. Torna a ser líder el qatarí Nasser al-Attiyah, amb el saudí Al-Rajhi a sis minuts i, a set, l'amenaça del gran Stéphane Peterhansel. En la quarta posició hi ha Nani Roma i el seu copilot d'Òdena Àlex Haro, a dotze minuts. Altres dels favorits estan en aquestes posicions: 6è és Ciryl Despres (Mini), a 24 minuts, i 8è és Loeb (Peugeot), a 37'59'' del líder. L'olianenc Isidre Esteve (BMW) es movia pel 30è lloc, a punt d'arribar. I Aguirregaviria-Comallonga, amb Toyota, havien passat 81ens en el segon control.

De Rooy queda atrapat

Si la jornada va ser molt positiva per a Farrés, l'altre manresà que participa en aquest Dakar, Moi Torrallardona, va viure l'altra cara de la moneda. Sortia segon amb Gerard de Rooy, Darek Rodewald i el seu Iveco en la categoria dels camions, però l'organització ja va informar aviat dels problemes que tenien a les dunes durant els primers quilòmetres.

Van recuperar posicions en la segona part del dia però perdent una hora i mitja, i les possibilitats de victòria es difuminen.