Les opcions espanyoles de triomfar al Ral·li Dakar 2019 van patir un cop molt dur aquest dimecres a la tercera etapa de motos i cotxes, on va abandonar Joan Barreda (Honda) i Carlos Sainz (Mini) va perdre gairebé cinc hores, jornada de més sorpreses entre favorits i canvis al capdavant, amb Pablo Quintanilla (Husqvarna) i Nasser al-Attiyah (Toyota), al comandament.

Entre Sant Joan de Marcona i Arequipa es van esfumar bona part de les esperances espanyoles, sobre 467 quilòmetres i 331 d'especial. La cita 100% peruana i compactada en 10 etapes va ser encara més curta del que esperaven les bases de Barrera i Sainz. El castellonenc, que marxava líder, va sumar el seu tercer abandonament en quatre anys, després de veure atrapat en una fondalada mesura l'especial.

Barreda va haver de ser evacuat en helicòpter, bé físicament, però incapaç de treure la seva moto de la trampa del barranc. A més, l'espanyol, el domini de les KTM, campiones els últims 17 anys en motos, es va veure amenaçat amb llargues pèrdues de temps de Sam Sunderland, Toby Price i Matthias Walkner, els últims tres campions.

L'etapa se la va quedar el francès Xavier de Soultrait (Yamaha), la seva primera victòria al Dakar, només 15 segons millor que Pau Quintanilla (Husqvarna), nou líder. El xilè domina ara la general amb una mica més d'11 minuts sobre l'argentí Kevin Benavides (Honda). Sunderland es despenja a 12, mentre que Price (15:17) i Walkner (21:14), vigent campió, es compliquen.

El millor espanyol en motos va ser Oriol Mena, vuitè, i també és el millor ara a la general, dotzè a 36:03 del líder. En cotxes, el comiat de Sainz porta el contrapunt espanyol del seu company en Mini, Nani Roma, qui va acabar cinquè aquest dimecres per manejar una quarta posició a la general que el manté en la baralla.

Sainz no podrà defensar el seu títol després de creuar la meta a gairebé cinc hores del cap. El madrileny, doble campió, va trencar la suspensió quan lluitava per aconseguir el liderat que tenia a l'abast, en caure en un forat al quilòmetre 38 de l'especial en què es va deixar les seves opcions mentre intentaven reparar l'avaria. Després de la seva conquesta l'any passat, Sainz torna al camí amarg.

Les dunes i el desert peruà van treure la cara dura i imprevisible del Dakar, per a un Sainz que va tornar a patir el destí d'avaries i accidents, com en passats abandonaments, sis a les 10 edicions anteriors. El madrileny està a la general a 4:48:49 del líder. Roma, amb un altre Mini, té el liderat a 12 minuts. Un primer lloc amb el qual es va fer Al-Attiyah aquest dimecres.

El de Qatar va lluitar per la victòria d'etapa amb un Stéphane Peterhansel (Mini) que va acabar posant la directa. El francès va guanyar el seu 75è etapa del ral·li i es va posar tercer, a set minuts, d'una general en la que van patir favorits com Sébastien Loeb i Cyril Despres, a 38 i 24 minuts.