El liderat li va durar només un dia a Gerard Farrés, que sortia, en la setena etapa del Dakar (amb 387 km cronometrats), primer en la classificació dels buguis. Havia tingut un cap de setmana de molt neguit, amb una penalització que no va impedir que s'enfilés fins a la primera posició. Però abans del cinquè punt de pas d'ahir, Farrés i Oliveras van tenir la dissort que el seu vehicle s'enganxés a la sorra i quedés molt endarrerit, i es van reduir les seves possibilitats de victòria en el ral·li. El temps que van perdre va ser de gairebé dues hores, i van quedar a una hora del nou líder, que és el Reinaldo Varela, el seu company d'equip al Monster Energy. Farrés és quart i el podi sí que pot ser al seu abast, ja que té a 16 minuts el tercer, que és el pilot xilè Rodrigo Moreno.

El contrast el va protagonitzar Moi Torrallardona, el copilot de Gerard de Rooy, que dins la cabina del seu Iveco va poder celebrar un doblet. Es van imposar amb una gran autoritat i van afegir el triomf a l'aconseguit diumenge que va arribar per desqualificació del bielorús Viazovich (Kaz). De Rooy continua tercer a la general darrere dels Kamaz russos de Nikolaev i Sotnikov però ha reduït gairebé a la meitat la diferència de dues hores tenien.

En l'etapa de diumenge, la de les dunes de Tanaka, i després de la sanció a Viazovich (Kaz), De Rooy i Moi Torrallardona es van imposar amb el seu Iveco amb 30 segons de diferència respecte de l'argentí Villagra, del seu mateix equip, i més de 7 minuts respecte de Sotnikov i Nikolaev.

En els cotxes, Nani Roma amb el seu copilot Àlex Haro va saber aprofitar el mal dia de Loeb per ser segon i recuperar, a la general, la tercera posició. Anit encara no havia arribat Isidre Esteve, que diumenge va tenir una jornada complicada ja que en les dunes de Tanaka va rebre l'impacte d'un bugui. Ni ell ni el copilot Txema Villalobos van rebre danys; amb l'ajuda d'altres companys, el vehicle que condueix Esteve va ser alliberat, i va arribar en el lloc 39è del dia. Els santjoanencs Àlex Aguirregaviria i Jordi Comallonga contineun en cursa i ocupen la 61a posició de la general.

D'altra banda, l'abandonament del martorellenc Pep Mas dins de la categoria de motos, divendres, va ser una desqualificació per part de l'organització. A 20 km del final de l'etapa la seva Yamaha va quedar atrapada en un tram de dunes, «vam quedar atrapats, sense gens d'aigua ni aliments, i vam avisar l'helicòpter».

Un cop ja al campament, el pilot del Team Pedregà va fer una reclamació per evitar la desqualificació però no li va ser acceptada. Mas ha tingut el suport d'Anselm Moy, mecànic de Sant Andreu de la Barca.

Qui continua fort en motos és l'anoienc Armand Monleón, ahir dissetè de l'etapa i el quinzè en la classificació general que torna a encapçalar l'americà Brabec, amb Honda, però amb diferències ben curtes respecte a la flota de KTM i Van Beveren, amb Yamaha.