El sorteig de les semifinals de la Copa del Rei ens ha ofert una eliminatòria apassionant entre Barça Será el 21è cop que els dos grans es creuen al torneig del KO. Els clàssics són partits de gran rivalitat, amb polèmica, grans i doloroses golejades i, sobretot, molt futbol. Analitzem alguns dels enfrontaments més significatius de la història entre dos equips que s'han vist les cares a la Copa del Rei 34 vegades en 117 anys, tot i que hem descartat les finals que han disputat.

1. L'eliminatòria més polèmica, sense valor doble dels gols i amb partits de desempat (1916).

Encara que aquest no fos el primer Clàssic, que va ser el 1902 a la Copa de la Coronació, sí va ser el primer amb polèmica. A les semifinals de 1916 hi va haver una marató de quatre trobades entre Barça i Madrid, que van necessitar dos desempats perquè finalment els blancs avancessin a la final, ja que no hi havia valor doble dels gols.

El primer d'aquests desempats va acabar amb un espectacular 6-6, que va motivar un segon en el que el Madrid guanyaria per 4-2. L'equip català va decidir abandonar el terreny de joc molest amb un arbitratge que va marcar tota l'eliminatòria.

2. El Madrid remunta un 3-0 de l'anada i li endossa un humiliant 11-1 a la tornada (1943).

El 1943, Barça i Madrid es van enfrontar en semifinals de la Copa, aleshores anomenada del Generalísimo, en què es recorda com el "partit de la vergonya". Els blaugranes van vèncer a l'anada per 3-0 a Les Corts, però en un ambient molt caldejat a Chamartín, es van veure atropellats.

El partit va arribar 8-0 al descans i va acabar amb un històric 11-1. Va ser un partit històric pel Madrid, que va aconseguir la final del torneig, però des de la premsa de Barcelona van qualificar el comportament del públic de vergonyós i aquell partit va provocar que els dos presidents es veiessin obligats a dimitir.

3. La major golejada del Barça al Madrid a la Copa (1957).

Aquesta vegada es van veure les cares en quarts de final i, encara que el Barcelona ja s'havia venjat del 11-1 avançant en les semifinals de l'any 1954, hi havia ganes de vèncer amb contundència al Camp Nou. I això va ser el que va passar el 1957, quan els blaugranes, liderats per un Kubala imperial, es van imposar per 6-1 a la tornada en la que es va convertir com la major golejada blaugrana de Copa als blancs.

4. El Barça de Guardiola arrasa a la lliga i venç el Madrid de Mourinho a la Copa (2012).

No era el primer enfrontament coper entre tots dos tècnics, ja que Guardiola i Mourinho es van veure les cares a la final de l'any 2011 que es van emportar els blancs. A l'anada dels quarts de 2012, el Madrid se les prometia amb un gol matiner de Cristiano Ronaldo, que va batre Pinto, però els blaugranes van capgirar amb dos golejadors inesperats, Puyol i Abidal.

No obstant això, la tornada va prometre emoció, sobretot per la reacció "merengue" després d'un descans al que van arribar perdent 2-0. Cristiano i Benzema van empatar en només quatre minuts però els visitants no van poder culminar la remuntada en els més de 20 minuts

restants.

5. El Madrid de Mourinho assalta al Camp Nou en un dels millors partits dels blancs al camp blaugrana (2013).

A la campanya 2012-13 es va produir l'últim encreuament coper entre tots dos, també en semifinals. Tot arribava igualat a la tornada del Camp Nou, després de l'empat a 1 de l'anada al Bernabéu, però el Madrid va ser molt superior al Camp Nou.

Dos gols de Cristiano Ronaldo i un cop de cap impecable de Varane a la sortida d'un córner van posar un demolidor 0-3 d'avantatge en el marcador, "maquillat" finalment per un gol de Jordi Alba que no va evitar el pas a la final del seu rival, en el que és fins ara la darrera eliminació a doble partit dels culers en el torneig del KO.