«Volem que a Berga hi passin coses, que s'hi organitzin esdeveniments que en dinamitzin la vida social», afirma Ignasi Ballús, president dels Castellers de Berga. Un propòsit que la colla castellera de la capital del Berguedà aconseguirà l'últim cap de setmana de febrer, en assumir l'organització de la divuitena edició del Torneig Casteller de Futbol Sala. A hores d'ara, més de 1.200 castellers de 48 colles d'arreu del país, del Principat d'Andorra i de l'illa de Mallorca ja han tramitat la inscripció per ser a Berga els propers 23 i 24 de febrer, com a jugadors o com a aficionats de la seva colla castellera.

Un motiu per establir vincles

Per als precursors i organitzadors del torneig, l'esport, el futbol sala, només és una excusa per incentivar la trobada, la coneixença i la convivència, durant dos dies, dels castellers de les colles participants. Per aquest motiu, la competició i el seu guanyador tenen una importància relativa per als castellers. El trofeu més preuat del cap de setmana és el que distingueix «la millor afició», que s'atorga «a la colla que s'ho passa millor i que ho fa passar millor als altres» tal com detalla l'igualadí Darius Solé, membre del Comissionat pel Torneig Casteller, l'entitat que dona aixopluc legal a la competició.

Els Castellers de Berga van començar a prendre part al Torneig Casteller el febrer del 2013, a Salt. El curs passat van assolir el subcampionat a Sabadell. Van perdre la gran final contra l'equip de la Colla Vella dels Xiquets de Valls per un mínim 4 a 2.

Ignasi Ballús rememora que la capital del Berguedà hauria pogut acollir l'edició del 2018. «El Comissionat ens va fer la proposta el maig del 2017. La colla que s'havia compromès a organitzar-la hi va haver de renunciar». Després d'avaluar el suggeriment amb l'Ajuntament, «ho vam considerar precipitat i ens vam oferir com a seu de l'edició d'enguany». Ballús considera el torneig «un projecte de ciutat, no només de colla».

Vuit pistes a ple rendiment

El caràcter lúdic de la competició no li treu complexitat logística. La inscripció inclou el sopar de dissabte i l'esmorzar i el dinar de diumenge, a més d'un espai gratuït habilitat per descansar. Ignasi Ballús detalla que «mobilitzarem a 150 voluntaris, tota la colla».

L'Ajuntament de Berga habilitarà vuit zones d'aparcament per als castellers, el Punt d'Acollida i vuit pistes que acolliran partits simultàniament entre les deu del matí i les vuit del vespre de dissabte. Tres estaran situades al pavelló; a l'IES Guillem de Berguedà i a l'escola Xarxa n'hi haurà dues, i l'última serà al col·legi Santa Eulàlia. La primera fase del torneig divideix els equips de les 48 colles participants en setze grups de tres. Els dos primers de cada grup es classifiquen per disputar els setzens de final.La final es jugarà diumenge, a les 13.30 hores.