Igualada va acollir el 2002 la primera edició del Torneig Casteller de Futbol Sala. No en va, la competició precursora del trofeu va néixer al si dels Moixiganguers.

Darius Solé, membre de la colla anoienca i del Comissionat pel Torneig Casteller, rememora que. «el 1995, als fundadors dels Moixiganguers els preocupava que l'aturada hivernal dels assajos refredés l'interès per fer castells dels que s'hi iniciaven». Per refermar els vincles entre els membres de la colla «es va crear un torneig social de futbol sala, l'esport que agradava a més castellers».

El 2002, dos membres dels Moixiganguers, Darius Solé i Toni Guix, van presentar a la resta de colles castelleres «una nova manera de cohesionar el moviment casteller» i de fer partícips els castellers «d'una activitat aliena als castells». El pavelló de les Comes va acollir l'edició fundacional del torneig, amb la participació d'equips de 22 colles.

Una idiosincràsia innegociable

Des d'aleshores, la capacitat de convocatòria i la repercussió social del torneig ha anat in crescendo, però la seva idiosincràsia fundacional és manté intacta. Durant els anys següents es va constituir el Comissionat del Torneig Casteller, que, tal com detalla Solé, «ens permet aixoplugar jurídicament la competició i oferir una assegurança a tots els esportistes que hi prenen part», alhora que «estableix i regula la Normativa Bàsica de Participació». Segons determinen les normes, per poder inscriure un equip al torneig «les colles del país han d'haver realitzat més de deu actuacions durant l'any anterior a la seva celebració», assenyala Darius Solé. Alhora, es reserva un màxim de quatre de les 48 places disponibles per a les onze colles de castellers en actiu de fora de Catalunya i es determinen els paràmetres per establir «les colles de mèrit» de cada edició, que accedeixen directament al torneig. La resta de places se sortegen entre la resta de colles inscrites. El torneig de Berga ha igualat el rècord d'inscripcions de Tarragona 2016, amb 58 colles.

El torneig de Berga es complementarà amb tres actuacions musicals. El cantautor Josep Maria Cantimplora amenitzarà el sopar de dissabte (21 h). Després, actuaran els grups Pasqual & els Desnatats i Thug Life Band (23.30 h).