L'edició més difícil de la Garmin Titan Desert, la cursa ciclista que travessa abruptes àrees desèrtiques del Marroc, tindrà la participació de la polifacètica esportista manresana Núria Picas. La campiona del món d'Ultra Trail del 2012 i guanyadora de l'Ultra Trail World Tour en dues ocasions (2014 i 2015) formarà part del TBellès Team. Serà el debut de Picas a la Titan Desert.

La corredora resident a Berga va protagonitzar la presentació de la catorzena edició de la prova amb un altre esportista d'elit que afrontarà, per primera vegada, aquest repte esportiu: l'exprofessional del ciclisme en ruta Joaquim Purito Rodríguez.

Picas i Rodríguez no seran els únics esportites reconeguts que prendran part a la Titan Desert d'enguany. El basc Abraham Olano, el vigatà Melcior Mauri i el francès Sylvain Chavanel, el ciclista que més etapes del Tour de França ha disputat (350), completen el grup d'esportistes de renom que miraran d'oposar resistència als experimentats Òscar Pujol i Josep Betalú, guanyador de les tres últimes edicions de la prova.

Cordons de dunes i navegació

La Garmin Titan Desert 2019 constarà de sis etapes i s'iniciarà el diumenge 28 d'abril. Els ciclistes participants hauran de superar un recorregut total de 640 km, amb un desnivell positiu acumulat de 5.911 metres. L'entorn desèrtic on es desenvoluparà, amb predomini de cordons de dunes, alguns dels quals inèdits, durant els tres primers dies, convertirà en fonamental la destresa dels ciclistes a l'hora de navegar. Per exemple, durant el segon dia de la cursa i primer de l'anomenada etapa marató, els participants hauran d'orientar-se sense l'ajut de mitjans tècnics, durant el característic sector Garmin.

La quarta etapa serà de transició entre el desert i les àrees muntanyoses. Els dos darrers dies, la cursa es desenvoluparà per pistes de diferents graus de dificultat en un entorn muntanyenc.

Durant la cinquena etapa, es disputarà la nova Skoda Challenge, entre els quilòmetres 31 i 45. Els ciclistes hauran de superar 14 quilòmetres de pujada amb un desnivell positiu de 325 metres i rampes de fins a un 14% de desnivell. La Skoda Challenge finalitza a 1.300 m d'altitud.

Núria Picas va assenyalar durant l'acte de presentació que «la bicicleta i el trail running es compenetren bé i em permeten sumar hores d'entrenament». La manresana va detallar les similituds entre les curses de muntanya i la prova africana, però també una diferència substancial. «A les curses de sky running les baixades són molt dures. A la Titan Desert, les baixades et permeten anar més còmoda», va sentenciar.