Fa només nou dies el Reial Madrid era a deu punts del Barça. Avui ja és a sis, i amb molta moral, ara que arriba la primavera i la Champions, la seva època. La distància entre els blaugrana i el segon classificat és la mateixa que la setmana passada, però la identitat del perseguidor és molt diferent i d'històries com aquesta se n'han vist unes quantes. L'equip de Valverde va fer ahir una exhibició d'impotència, de falta d'idees i encara gràcies de Ter Stegen, que va salvar un punt. La setmana de descans que li ve ara li pot anar bé per reaccionar, però la dinàmica de la temporada ha virat i s'està tornant molt perillosa.

En un moment tan delicat com en el que es troba el Barça, qualsevol baixa en l'onze titular es nota, i molt. Ahir ja se sabia que faltava Jordi Alba, que es va deixar mostrar una absurda targeta contra el València. A més, la baixa d'Arthur i les molèsties de Messi van provocar que la primera part fos fluixa, la típica d'un equip que, lluny de voler arriscar, intenta no perdre pilotes que el comprometin defensivament. Davant d'un Athletic que amb Gaizka Garitano a la banqueta ha recuperat el gust per la pilota llarga i la segona jugada, tenir Arturo Vidal al mig i Semedo a cama canviada no és la millor solució per garantir una bona circulació.Primeres aturades

Els primers minuts van ser de pressió basca, sense perill tret dels atacs d'Iñaki Williams, d'un xut de Yuri en una pèrdua de Vidal i de passades intranscendents blaugrana. Va caldre esperar al minut 16 per veure la primera ocasió, un xut en paràbola de Susaeta que va ser rebutjat per Ter Stegen a córner en una fantàstica i plàstica intervenció. El porter alemany, però, va estar a punt d'introduir-se la pilota a la seva porteria en una errada en el seu punt dèbil, les sortides per alt.

Messi va ser l'únic que, caminant, va crear perill pel Barça. Al minut 21 va intentar trobar Suárez sense encert. L'Athletic, però, arribava millor i, al minut 27, Raúl García va connectar una xilena que va tornar a aturar Ter Stegen. Davant de la inoperància de Roberto, el Barça buscava un Semedo que, amb problemes la lateralitat, com a mínim ho intentava. El joc era espès i les arribades, molt espaiades. Yuri i Raúl García, aquest amb un xut en què l'àrbitre no va veure córner i va ser escridassat, van amenaçar per als bascos. A l'altra banda, un xut centrat de Messi davant del qual Herrerín va dubtar i va enviar a córner. De Coutinho, cap notícia, almenys bona.

Millora insuficient

El ritme amb el qual el Barça va començar la segona part va ser diferent. Valverde devia dir a Coutinho que abandonés la línia de banda i que s'associés amb Messi al mig, i l'equip ho va notar. Els primers minuts van ser de pressió, i el brasiler i Messi, aquest en un llançament de falta, van aproximra-se a la porteria de Iago Herrerín, encara que sense provar el porter.

Perquè els minuts en què el Barça va tenir la pilota tampoc no van servir per fer mal. Sergi Roberto es va prodigar més en atac, però costa recordar una acció en què el gol estigués a prop. Tot era donar la pilota a Messi i que aquest ho fes tot. Aquest cop no podia buscar Jordi Alba per obrir el camp, ja que no hi era, i es va anar tirant cap a la dreta. Desconnectat amb Suárez per l'entramat de Garitano, reforçat, a més, amb l'entrada de San José, hi havia massa embús per passar pel mig.

A més, un cop superat el moment, l'Athletic es va desplegar i hauria pogut marcar amb un xut del mateix San José, que va culminar un contraatac xutant a fora. El tècnic biscaí va buscar aire amb Muniain, i a fe que el va trobar. El mitja punta navarrès va fer molt de mal recollint la pilota entre línies i connectant amb Williams. A l'altra banda, ni l'entrada d'Aleñá, primer, ni la d'un desentrenat Dembélé, després, no van arreglar res. Al contrari. Va semblar que amb el francès el Barça es partia més i van arribar ocasions claríssimes per als blanc-i-vermells. En la primera, una falta lateral, Piqué va fer rebotar la pilota en Wiliams. No seria la més clara. En una altra contra, i amb els mateixos protagonistes, el davanter basc va quedar-se sol amb el porter alemany, que va tornar a respondre, aquest cop amb una sensacional mà dreta, que va enviar l'esfèrica a fora.

Al minut 88, Piqué va avisar i el partit va acabar amb una revisió al VAR per una mà de Kodro que no va existir. Empat ple d'impotència i d'incertesa per saber si el llop és tan ferotge com sembla o si només serà un ensurt.