No era una fake news ni tampoc una innocentada. El desembre passat va començar a córrer el rumor de la compra del FC Andorra per part del Grup Kosmos, liderat pel central del FC Barcelona Gerard Piqué. No havia acabat l'any que l'adquisició era ja un fet, amb el vistiplau dels socis de l'entitat andorrana, i amb la seva conversió prèvia en societat anònima. L'objectiu, portar el FC Andorra al futbol professional amb el mínim temps possible.

En plenes festes de Nadal, el sallentí Gabriel Garcia de la Torre, Gabri, es va convertir en el tècnic del FC Andorra (es trobava a la zona mitjana de la classificació), amb el suport de l'exporter blaugrana Albert Jurquera i amb el fitxatge de diversos futbolistes de categories superiors com el gironellenc Oriol Dot, entre molts altres. El FC Andorra milita al grup 2 de Primera Catalana, on també hi ha el Manresa (actual líder) i l'Igualada. El dia 5 de gener, Gabri s'estrenava amb el nou FC Andorra a Almacelles en partit que estava pendent. Els andorrans van perdre per 3 a 2. Després d'aquell enfrontament, el conjunt andorrà ha sumat quatre victòries i un empat. Amb un partit pendent davant el Vilanova, el FC Andorra és setè classificat, a dotze punts del capdavanter Manresa, quan queden tretze jornades per disputar-se.

Amb quin repte ha agafat la direcció del FC Andorra?

De moment, l'únic objectiu és anar partit a partit, encara que el projecte a mitjà termini sigui molt ambiciós en el sentit d'escalar diverses categories. Ens trobem a mitja temporada i la motivació principal és que l'equip millori, que progressi. Com qui diu, acabem d'arribar i tenim un gran respecte pel club i també per la categoria. Hem d'anar a poc a poc però, si podem, acostar-nos a les posicions capdavanteres per poder arribar a les darreres deu jornades situats entre els quatre primers. Hi ha molta gent nova a la plantilla i el FC Andorra té un dèficit important de punts. Tots plegats ens hem d'assentar a la Primera Catalana i cohesionar-nos nosaltres mateixos com a grup. La nostra arribada també ha coincidit amb dies de mal temps a Andorra, fet pel qual només hem pogut jugar un partit a casa, dissabte passat contra el Sant Ildefons. Sigui com sigui, es tracta d'arribar, com he dit, als darrers partits amb possibilitats d'ascens a Tercera Divisió. Queden moltes jornades i encara és tot possible malgrat que som a molts punts del Manresa, que és el líder. La distància és molt considerable tot i la derrota que van encaixar els manresans diumenge a casa del Viladecans. Confio que a mesura que avanci el campionat, la pressió passi factura als equips que ara són al davant.

Si no hi ha ascens aquesta temporada, es podrà considerar una fracàs del FC Andorra tenint en compte els esforços que s'han fet per millorar la plantilla?

Si acabem pujant, haurem gua-nyat un any. És difícil però hem d'intentar-ho. Si no aconseguim l'ascens, aquests mesos almenys hauran servit per encarar amb més garanties la propera temporada perquè ja s'haurà fet un treball previ de confecció d'un equip.

Com ha estat acollit a Andorra?

Molt i molt bé. Les sensacions són molt bones. Des de la nostra arribada tot ha estat positiu. S'ha acceptat el repte de portar el FC Andorra a categories més altes. Són molt valents. La gestió esportiva de l'entitat també és molt bona. I per als jugadors, penso que és una bona oportunitat de donar-se a conèixer si fan les coses ben fetes.

Com s'ho han agafat els futbolistes que ja eren a l'equip abans de la compra del club per part del Grup Kosmos de Gerard Piqué?

La base de l'equip, encara ara, és formada per jugadors que ja eren al FC Andorra. Ells han mostrat un gran interès per involucrar-se en el projecte. Han hagut de canviar alguns hàbits tot i que, en general, intentem adaptar-nos a la majoria de membres de la plantilla, això sí, en el camí a la professionalització dins de les possibilitats de tots plegats.

Ha entrenat, sobretot, en el futbol formatiu del FC Barcelona. Hi ha molta diferència amb dirigir un equip de Primera Catalana?

És clar que quan puges o baixes categories es troben coses diferents però un entrenador no pot quedar encasellat en un lloc perquè, si no, no es faria mai res. Al FC Andorra tenim l'oportunitat de treballar ; en aquest cas no hem mirat la categoria perquè sabem que és un repte important, també per a nosaltres.

Per al FC Andorra, no hauria estat millor comprar directament un equip de categoria superior?

Penso que no. Per a una entitat és més bonic pujar des de baix. Et sents més teu l'èxit. No sé quin és el límit per al FC Andorra; acabem d'aterrar i ara mateix l'objectiu es troba en aquesta mateixa temporada i poder pujar a Tercera Divisió.

El nou projecte de Gerard Piqué per al FC Andorra, també comporta el treball en el futbol base?

És molt possible, però nosaltres en concret, almenys de moment, només ens responsabilitzem del primer equip.

Com veu la Primera Catalana?

És complicada, sens dubte. En cadascuna de les jornades de la competició hi ha sorpreses. Tots els equips s'hi deixen punts perquè hi ha molta igualtat; hi ha molts empats. Els camps són, en general, de dimensions reduïdes. Ara mateix veig el Manresa com un rival sòlid, ha fet una primera volta molt bona. Però al darrere hi ha equips amb els quals s'ha de comptar, com la Muntanyesa, el Viladecans, l'Almacelles o fins i tot l'Igualada.

Es diu que el FC Andorra està adulterant la competició per la professionalització de la plantilla. Què en pensa?

És tot molt recent i són moltes les notícies que surten sobre això. Nosaltres n'estem al marge. Fem la nostra feina i no volem entrar en aquests tipus de debats tot i que no compartim les opinions.

L'equip té més pressió pel fet d'estar 'obligat' a pujar?

Nosaltres, els tècnics venim de llocs on hem tingut molta més pressió. Els jugadors potser sí que en poden tenir, però també els ha de servir de motivació, encara que lògicament també és una exigència. Que ara es parli més del FC Andorra ens ha d'ajudar, ha de ser positiu i un factor motivador.

Utilitza la metodologia de joc de can Barça?

La nostra idea de joc general no la podem canviar. Ara bé, tots els entrenadors l'hem d'adaptar als jugadors que tenim, a la categoria en què juguem, als terrenys de joc. Hi ha diversos factors als quals t'has d'adaptar.

Dissabte, el FC Andorra va golejar el Sant Ildefons, però en la resta de partits els resultats han estat més mínims.

És així i no m'ha sorprès. Està costant el que ja preveiem. Això també forma part del treball de l'equip. Ha d'anar assumint les dificultats.

Encara no fa dos mesos que és a Andorra, però quina visió té més global del futbol andorrà, amb la seva lliga pròpia?

Els equips que formen la lliga interna d'Andorra intenten progressar. Cada cop tenen més nivell tenint en compte el caramel que suposa poder participar a les prèvies de les competicions europees. Amb el FC Andorra no hi ha cap relació directa, només que compartim alguns camps amb alguns clubs, ja sigui per entrenar-nos i fins i tot per jugar, ja que són de la Federació Andorra de Futbol.

Fins ara, el FC Andorra jugava a la Borda Mateu, als camps federatius, però ara sembla que ho farà al camp d'esports Prada de Moles, a Encamp. És així?

Per comoditat hem canviat d'instal·lació. A Prada de Moles no tenim limitacions horàries. A la Borda Mateu ens entrenen i juguen la majoria d'equips de la lliga andorrana.

Fa uns anys, el FC Andorra tenia un pes important en l'esport al seu país, jugant a Segona B. Creu que el podrà tornar a tenir?

Andorra no només és bàsquet. Ens agradaria que el futbol agafés volada de nou. Penso que el projecte que hem iniciat s'ho val.

El fet que el mateix Gerard Piqué s'interessi pel FC Andorra com a espectador d'algun dels partits, és bo per a l'equip?

I tant. Això ens dona molta força i demostra que el projecte és seriós. Que el màxim responsable estigui als partits vol dir que està involucrat en el repte.