Si l'esport fos just, o com a mínim es volgués acostar a ser-ho, avui estaríem pendents del Baxi Manresa i del seu debut als quarts de final de la Copa del Rei, que, segons el sorteig, hauria estat demà contra el Reial Madrid. Però els bagencs han hagut d'acceptar, com ja va passar el 2009, que un equip no classificat per mèrits propis, el Movistar Estudiantes, hagi estat introduït en el torneig, això sí, després d'haver-se aprovat en assemblea de l'ACB, com a conjunt organitzador. Així, per quinzè any consecutiu els manresans queden sense participar en el torneig i hauran de prendre partit per alguns dels contendents des de la distància.

I com sol ser habitual, tenen motius per anar amb un o altre si volen donar suport a exjugadors del club. Aquest cop no n'hi ha a tots els conjunts participants, però n'hi ha una bona colla, a part de tècnics i auxiliar, que han deixat empremta al Congost. Dels deu que hi ha presents, set debuten avui i, veient el sorteig, hi ha assegurada almenys la presència d'un d'ells a la final de diumenge.

Casimiro contra dos illencs

La Copa arrencarà avui a dos quarts de vuit del vespre amb un duel que es preveu molt igualat entre l'Iberostar Tenerife i l'Unicaja, precisament el darrer rival manresà a la lliga, dissabte passat. En clau dels nostres és un enfrontament del tècnic que va donar l'única lliga al club del Bages, Luis Casimiro, que ara prepara els malaguenys, contra dos bases que van formar part de les plantilles catalanes en èpoques diferents, Rodrigo San Miguel i el nord-americà Davin White.

L'Unicaja va disputar la seva darrera final de Copa, precisament, en aquella edició del 2009 a la qual no va poder anar el Manresa. Va ser també a Madrid i la va perdre per 98-100 contra el Baskonia. Casimiro va declarar, després de guanyar el Baxi, que «arribem en bona línia, però en la Copa mai no saps com sortiran les coses. L'any passat la va guanyar l'equip que hi arribava pitjor». Fins a última hora no sabrà si pot comptar amb Carlos Suárez, amb un bessó lesionat, però l'equip viu en l'eufòria de dos triomfs a la lliga sobre la botzina.

En canvi, l'Iberostar ha rebut el cop de la marxa inesperada del nord-americà Thad McFadden, que dimarts es va negar a entrenar-se i que va ser fulminantment acomiadat. Aquesta absència pot donar més minuts a Davin White, utilitzat de manera intermitent pel tècnic Txus Vidorreta, que sí que confia molt en un altre ex del Manresa, Rodrigo San Miguel, per marcar l'estrella adversària, en aquest cas Jaime Fernández. A la lliga, el Tenerife va vèncer a Màlaga per un clar 61-78 fa poc més d'un mes, però com diu Casimiro «això ja és passat».

Tres contra tres espectacular

Tot seguit arriba un dels duels més esperats dels quarts de final, el que enfrontarà el líder de la lliga, el Barça Lassa, i el València Basket. A part de presentar-se una lluita molt igualada, serà el partit amb més presència d'exintegrants del Bàsquet Manresa i, a més, l'únic amb bagencs, ja sigui de naixement o d'adopció.

De fet, es tracta d'un tres contra tres. De la banda blaugrana, el segon entrenador, el manresà Ricard Casas, a part del pivot targarí Pierre Oriola, que va estar tres anys al Congost entre les categories inferiors i el primer equip, i l'hongarès Adam Hanga, que tan bon record va deixar entre l'afició, abans de marxar al Baskonia, el 2013. Pel que fa als valencians, el santpedorenc Rafa Martínez exercirà de capità i el targarí establert a Sant Fruitós Jaume Ponsarnau és l'entrenador d'un equip que ara ha encadenat dues derrotes seguides a l'ACB després d'haver obtingut 16 triomfs en 17 partits en la competició domèstica i en l'Eurolliga. Els acompanya Borja Comenge, primer tècnic del Manresa en la part inicial de la temporada 2013-14, com a segon preparador dels taronja.

El Barça és qui defensa el títol i arriba en una situació molt diferent de la de l'any passat, quan va comparèixer a la Copa en plena crisi després de la destitució de Sito Alonso i l'aterratge de Svetislav Pesic. El tècnic serbi ha declarat que «el València és un equip que podria competir sense problemes a l'Eurolliga. Pocs equips a Europa tenen dos interiors com Will Thomas i Dubljevic». Pesic també va agrair les paraules de Rafa Martínez, que va declarar que el preparador «és l'autèntica estrella del Barça». En el partit de lliga, els blaugrana van vèncer a la Font de Sant Lluís per 85-86.Misteri al voltant de Llull

Davant d'aquesta gran presència de jugadors de casa nostra en el primer dia de la Copa, per a demà només queda la presència de Sergi Llull, nau insígnia d'un Reial Madrid que torna a ser dels grans favorits de la competició. De tota manera, el menorquí serà dubte, ja que no ha disputat els darrers partits per una lesió de la qual els blancs no han donat gaires detalls. Pablo Laso li podria donar descans el primer dia, contra l'Estudiantes, a causa de la manifesta superioritat del seu equip, i reservar-lo per a fases posteriors. El partit serà demà a les 21.30 hores, després del que hauran disputat el Kirolbet Baskonia i el Divina Seguros Joventut, l'únic sense cap dels nostres en dansa.