El Girona va capgirar ahir al migdia al Bernabéu dues dinàmiques, una a la zona alta i una altra a la baixa de la classificació, a més d'obtenir un triomf històric. Els blanc-i-vermells, que no vencien al campionat des de feia deu jornades, van capgirar en un inici de segona part espectacular la victòria del Reial Madrid i, de passada, van aturar la marxar dels blancs, que tornen a quedar a nou punts, més el possible average, del lideratge del Barça.

Els canvis d'Eusebio a la segona meitat, més de jugadors que no pas tàctics, amb les entrades de dos homes més ofensius com Aleix Garcia i, sobretot, Choco Lozano, van desestabilitzar l'equip de Solari, excessivament relaxat després d'un empat i dues victòries seguides a fora de casa de molt mèrit, contra el Barça, l'Atlètic de Madrid i l'Ajax, i de veure com s'havia avançat en el marcador amb una rematada de Casemiro a centrada de Kroos.

Línia de quatre

Eusebio ja va sorprendre d'inici recuperant la defensa de quatre, amb Pedro Porro incrustat al centre del camp per intentar crear superioritat a la zona ampla. Aquest moviment li va servir per embussar el joc d'atac del Madrid, que ahir feia rotacions, sense els indispensables Modric i Vinícius a l'equip titular, però no per tenir profunditat ofensiva.

Així, malgrat un avís de Stuani, que va resoldre Courtois, el Madrid va avisar amb una ocasió de Lucas Vázquez, que va desviar Bono, abans del gol. El porter marroquí rebutja un córner de Kroos, però la pilota torna a l'alemany que centra perquè Casemiro, de magnífic cop de cap, avanci el seu equip. Van ser els millors minuts dels blancs, però la porteria del Girona tampoc va passar gaire més perill.

El canvi va arribar al descans. Eusebio va situar Lozano a l'esquena d'Odriozola i va canviar de banda Portu perquè busqués la de Marcelo. L'equip va fer un pas endavant i ja va estar a punt d'empatar amb una rematada alta d'Aleix Garcia amb tot a favor. Tot seguit, Stuani rematava al pal i el rebot queia a Aleix, que disparava. Ramos refusava amb el braç i mereixia ser expulsat, però l'àrbitre ho resolia amb un penal que transforma Stuani.

El Girona està llançat i, en una altra contra, Portu estavella amb violència la pilota al pal esquerre de Courtois. El gol s'acosta i arriba en un robatori de Douglas Luiz, que cedeix a l'esquerra a Lozano. Aquest dispara, el porter del Madrid rebutja massa fluix i Portu s'avança a Marcelo per marcar amb un cop de cap.

El tècnic gironí recupera la defensa de cinc amb l'entrada de Valery per Portu i l'esperat atac final dels blancs és més dèbil de l'habitual. Només l'acabat d'entrar Vinícius, amb un xut a fora, Bale, que fa intervenir Bono, i Courtois, en l'última acció, posen en perill la victòria. A més, el Madrid va acabar amb deu per la segona groga a Ramos per joc perillós.