Berga es va revelar ahir com el marc idoni per acollir la divuitena edició del Torneig Casteller de Futbol Sala. Més d'un miler de castellers de tot Catalunya, d'Andorra i de Mallorca van convertir la capital del Berguedà en l'epicentre del món casteller.

La jornada inicial d'aquesta competició de caràcter estrictament lúdic, però ben arrelada dins l'imaginari casteller, va ser tot un èxit. L'organització del torneig i el programa d'activitats complementàries concebut pels Castellers de Berga va satisfer els jugadors de les 48 colles presents i a les seves aficions.

Del passeig de la Pau a l'institut

Ahir, en qualsevol indret de la ciutat, hom es podia creuar amb grups de castellers d'indumentària llampant. A les 11.36 hores, a la part més alta del passeig de la Pau, a tocar la plaça de la Creu, el formigueig de berguedans que aprofitaven el temps primaveral per anar a comprar era constant. Però els clients de la terrassa de la cafeteria Dickens revelaven que, aquest, no era un cap de setmana usual. Les samarretes ataronjades els delataven.

El manresà resident a Vic Dídac Argelaguer s'erigia en el portaveu dels Sagals d'Osona. «Estem recuperant energies. Hem estat un dels equips que ha obert la competició, a una de les tres pistes del pavelló. Perdíem per 3 a 1 contra els Castellers de la Vila de Gràcia, però hem remuntat i hem guanyat per 3 a 5». Griselda Riera i Carla Comella, la capitana de l'equip osonenc, detallaven que els Sagals havien inscrit a 18 jugadors, el màxim permès, i que una trentena de membres de la colla eren a Berga.

L'ambient eixordador que es vivia al pavelló s'intuïa des de la cruïlla de la carretera de Sant Fruitós amb el carrer Guillem de Berguedà que, a les 12.00 hores, recorrien al ritme que marcava un timbaler, la trentena de jugadors i aficionats dels Castellers de Lleida.

Davant el pavelló, els integrants de l'expedició dels Castellers de Mallorca prenien un refrigeri. La palmesana d'origen xilè Denissa Almuna explicava que havien vingut 13 castellers des de Palma. Havien descansat al local social de la colla amfitriona i no agafarien el vol de retorn fins avui, diumenge, a darrera hora. Bet Palou, la cap de colla, era molt explícita: «aquest cap de setmana tothom té permís per desmarxar-se. Jo, seré la primera a fer-ho». A l'interior del pavelló es jugaven tres partits alhora. La passió desfermada de les aficions dels Xiquets del Serrallo i dels Castellers del Poble Nou impactava al visitant, així com les disfresses d'alguns castellers.

A quarts de dues, a l'escola Xarxa, Guillermo Prieto i Jaume Pané, seleccionadors del combinat dels Moixiganguers d'Igualada dirigien l'escalfament dels anoiencs. Seleccionadors? «El grup de 18 jugadors es decideix segons les aptituds que evidencien els castellers que juguen el nostre torneig social, en el qual competeixen set equips», exposava Jaume Pané. Més d'una cinquantena de membres de la colla igualadina es van desplaçar fins a Berga per animar l'equip dels Moixiganguers, amb Carles Serra, porter de l'Handbol Igualada com a baluard defensiu, i el capità Miquel Andreu Mili, liderant l'atac morat.

Els Tirallongues de Manresa només van ser 22 durant el dia per la coincidència amb la Fira de l'Aixada. Tot i que els Xicots de Vilafranca els hi havien eixugat un avantatge de dos gols fins a empatar (3 a 3), Pau Canals i els seus companys transmetien optimisme. No en va, tres de les cinc colles de casa nostra, els Castellers de Berga, els Tirallongues i els Moixiganguers van disputar anit els quarts de final del torneig.