Ni Copa ni lliga. El Barça, en una mateixa setmana, ha fet adonar-se al Reial Madrid de la crua realitat, la seva incapacitat per plantar cara a un equip que no és tant brillant com anys enrere però que, des de fa una dècada, domina amb suficiència a les competicions estatals. Si fa tres dies va ser amb una eficàcia molt demolidora i amb un partir discret, ahir l'equip de Vakvere va tenir unes millors fases de joc, tot i que va ser un solitari gol de Rakitic el que va sentenciar. La impotència del Reial Madrid la va protagonitzar, un cop més, Sergio Ramos, que va agredir Leo Messi amb impunitat. I és que els blancs encara ploren per l'adeu de Cristiano Ronaldo. A dalt els manca pòlvora i Solari va haver de treure uns apagats Casemiro i Toni Kroos, fosos al mig del camp.

El Madrid queda ara a 12 punts del Barça (més l'average), que li treu 10 a l'Atlètic, que avui juga a casa de la Reial Soceitat. Santi Solari s'ho ha de jugar tot a la Champions i el dimarts reben l'Ajax amb un avantatge d'1-2. Als darrers anys, la història és diferent a Europa, amb un Madrid que ha guanyat 4 Champions en 5 anys. Aquest és el repte del Barça i d'Ernesto Valverde.

Un 0-1 curt a la mitja part

El Madrid va fer dos canvis respecte al seu onze del partit de Copa. Com sempre a la lliga, Courtois va ser el porter titular per davant de Keylor Navas i Solari apostava per Bale i deixava aquesta vegada assegut a la banqueta Lucas Vázquez. Valverde només va introduir una variació, la d'Arthur per Semedo i va passar al lateral dret Sergio Roberto, deixant fora Semedo. L'aposta es va notar en el control de pilota i el jugador de Reus oferiria l'assistència del 0-1 al seu company Rakitic.

Els locals sortien embalats i en el primer minut Undiano Mallenco ja va ensenyar la primera targeta, a Sergio Busquets. La falta llançada per Bale, des de la frontal, se'n va anar als núvols. El Barça va anar entrant en joc i el partit s'igualava amb andes i tornades. Dembélé es mostrava actiu per la banda esquerra, amb Jordi Alba també atent. Messi es deixava veure i Luis Suárez no parava de treballar, sense sort.

Modric va tenir una ocasió al minut 22, però tres més tard va ser l'hora del gol del Barça amb la gran assistència de Sergi Roberto a Ivan Rakitic que el croat va definir d'una forma impecable, salvant la sortida de Courtois. Els blancs van tornar a la càrrega però la defensa catalana es mostrava concentrada liderada per Piqué. Undiano perdonava la groga a Reguilón, que es llançava a l'àrea blaugrana. El Barça tornava a agafar la pilota i Messi tindria fins a tres oportunitats seguides: al minut 33 amb un passada de Rakitic que no va poder controlar, al 36 amb un llançament de falta que va sortir per sobre el travesser i al 38, quan, en un rebuig, va xutar fluix i Courtois va poder evitar el gol. Carvajal també va poder perjudicar el seu equip en tocar la pilota amb la mà dins l'àrea, però no es va assenylar res. I l'epíleg de la primera part va ser un cop de Ramos a la cara de Messi, en una acció de pilota dividida, que no va agradar gens a l'argentí. No es va sancionar amb falta i el Madrid va continuar la jugada fins que va ser l'àrbitre qui el va fer aturar.

Controlar i defensar

En la segona part, el Barça va jugar més a la contra, però va tenir algun apropament perillós a Courtois per marcar i tancar el partit. En tot cas, un Benzema que va tornar a estar molt desaparegut va tenir la millor de les ocasions del Madrid, en desaprofitar una rematada tot sol al davant d'un Ter Stegen altre cop magnífic, al minut 48.

I és que el Madrid volia però no podia. Vinícius aconseguia entrar a l'area una i altra vegada però, dins, s'ofuscava o estavellava el cuir als cossos d'uns defensors blaugranamolt concentrats. Les entrades de Fede Valverde, de Marco Asensio per un xiulat Bale i d'Isco tampoc no van donar clarividència. Sí que va aportar Arturo Vidal i, per fi, Sergio Ramos va veure la groga per reiteració.

Dembélé va poder sentenciar al minut 69 però el xut, creuat, va anar a fora per poc. Amb el Reial Madrid cridant a una heroica que no es va presentar a la cita, Messi va tenir en el descompte un parell d'ocasions. No van entrar, no va fer falta.