El manresà Ander Mirambell és el pioner de l'skeleton a l'Estat. Abans que ell, ningú no el practicava, i no vol que l'especialitat quedi deserta un cop es retiri, probablement després dels propers Jocs, quan ell ja tingui 39 anys. Per això comanda el projecte federatiu encaminat a formar una selecció estatal estable, per a la qual ha disposat de Paula Raul.

Mirambell recorda que «vaig dir que volia deixar un camí iniciat, una herència, perquè em sabria greu que quan plegui no vingui ningú a darrere. El desembre del 2017 vaig presentar un projecte i la tardor passada es va iniciar l'actual, més modest». Com que hi havia pressa, «vam iniciar un càsting mediàtic, però exigent. Calia ser ràpid i tenir una edat d'entre 18 i 29 anys, tot i que al final es va presentar gent més jove. Es van presentar 110 persones, el 10% de les quals eren dones, de les quals en vam seleccionar sis per formar part d'aquesta escola de pilots. Amb ells vam treballar a Innsbruck».

Una base potent

Una de les triades va ser Paula Raul. Segons Mirambell, «queda clar que té potencial en la sortida», un dels punts més destacats per poder competir en els 100 metres tanques, la seva prova d'origen. «Té molt de guanyat per al 30% del circuit, i ara cal aconseguir que sigui eficient en l'altre 70 o 75%. Dependrà de la quantitat de baixades i de la seva mentalitat. En els 100 tanques, quan et trobes un obstacle l'has de saltar. En l'skeleton també n'hi ha».

Més que l'aspecte físic, Mirambell ressalta que «un dels aspectes que encara s'ha de valorar sobre ella és l'actitud quan ja competeixi i estigui fora de casa. No té 16 anys i sap el que vol. Si segueix endavant, haurà de comprometre-s'hi».

Un dels aspectes que li van agradar de la manresana és que «a Innsbruck va tenir un ensurt i es va aixecar. A Saint-Moritz li va costar pujar a la part més alta del circuit, però quan ho va fer, va ser la més ràpida. Manté l'evolució adequada, tot i que l'haurà de confirmar quan es trobi davant circuits més difícils. Els dos als quals ha estat fins ara son dels senzills, però si hi ha superat els problemes, res no fa pensar que no ho pugui fer en situacions més complicades».

Bones possibilitats

Mirant més enllà, al final del període de quatre anys, i per saber si Paula Raul podria ser olímpica el 2022 a Pequín, Mirambell opina que «hi ha possibilitats. El nivell femení, en general, és bastant baix. Si ella adquireix compromís, que és la paraula clau, i aprofita l'oportunitat que li dona la federació, té possibilitats d'anar als Jocs. Un dels fets positius és que augmenten les places, de 20 a 25, en la competició femenina». De tota manera no serà fàcil. «Cal que es posi les piles i que adapti la seva vida a la nova realitat. Aquí és on haurà de fer un pas endavant. És dur estar-te mesos a fora, treballar i entrenar-te, però aquesta és una de les claus».

En aquest sentit, si accepta el compromís, «haurà de deixar de banda coses de les quals costa de prescindir. Les primeres dues temporades ho podrà compaginar amb l'atletisme, almenys la temporada d'aire lliure, però a mesura que s'acostin els Jocs, la federació li demanarà que estigui en el punt àlgid l'octubre o el novembre, fet que no succeeix en l'atletisme. La federació l'ajudarà, però la part important l'ha d'aportar ella».