El desastre més absolut va regnar ahir al Bernabéu. El Madrid que ha guanyat quatre de les cinc últimes Champions, sovint agafat a l'eficàcia de Cristiano Ronaldo, a la fam competitiva en les últimes instàncies de la competició i a una bona dosi de sort, va rebre una de les patacades més dures de la seva història. Després que el Barça el deixés sense Copa, primer, i sense lliga, després, la setmana passada, ahir un altre dels equips de més talent del continent, l'Ajax, el va deixar fora d'Europa. I d'una manera duríssima, golejant-lo al seu propi estadi.

Curiosament, no va ser el pitjor partit del Madrid enguany. De fet, va errar moltíssimes ocasions, però en un sol duel es van veure tots els defectes de la temporada. Falta de rematada, de control dels partits, d'efectivitat defensiva i enfonsament generalitzat quan les coses es torcen. 5 de març i la temporada s'ha acabat per als blancs. Ja pot entrar Mourinho amb els tancs, que caldrà fer foc nou.Colpejats pertot arreu

El Madrid va entrar bé a un partit que començava amb l'avantatge de l'1-2 de l'anada a Amsterdam, amb una bona pressió i possibilitats de marcar, com un cop de cap de Varane a centrada de Lucas Vázquez que es va estavellar al travesser, quan el francès ho tenia tot a favor. Però una errada de Kroos va desencadenar tots els problemes. L'alemany la perd per la pressió de Mazraoui, Tadic recull l'esfèrica i la passa enrere perquè Ziyech superi Courtois. El gol va deixar tocat el Madrid, tot i que Kroos i Varane van avisar amb dues rematades. L'Ajax combinava millor i va anotar el segon en una acció de fantasia. Schöne va passar a Tadic, qui va desfer-se de Casemiro amb una ruleta i va fer una passada perfecta perquè Neres superés Courtois amb un toc subtil. El brasiler hauria pogut fer el tercer, però va rematar massa desviat davant del porter blanc.

El partit estava trencat i Onana va haver de respondre a un xut de Lucas que, tot seguit, es va lesionar i va deixar el lloc a Bale. El Madrid buscava Vinícius, que s'obcecava amb el gol en una acció en què tenia sols Benzema i Bale. Tot seguit, el brasiler es lesionava i deixava el lloc a Asensio. Eren els millors moments de l'Ajax. Ziyech va tornar a avisar amb un potent xut que va refusar Courtois i en què Neres no va aprofitar el rebot i el mateix jugador va fer una centrada a la qual no va arribar Tadic. Els darrers minuts, però, van ser blancs, amb una rematada de Bale, còmode ara a l'esquerra, al pal i un cop de cap de Nacho que va anar a fora

El conjunt de Solari va tornar a arrencar bé en la represa. De Jong va blocar una rematada de Modric, Asensio va rematar a fora en un xut que semblava que entrava i Benzema també va errar en bona posició. Però l'Ajax va trobar aviat la manera de trencar la pressió. Van avisar Van de Beek i Ziyech abans de la jugada que va decidir-ho tot. Mazraoui salva un fora de banda. La jugada continua, cau a l'altra banda i la centrada acaba a peus de Tadic, qui completa el seu partidàs amb un gran xut a l'escaire dret de Courtois. Però el VAR crida l'atenció de Felix Brych sobre el possible fora de banda. Després de minuts de comprovacions, cap càmera dona la perspectiva exacta per fer tirar enrere la decisió i el 0-3 és un fet.

Resposta immediata

L'Ajax, aleshores, va cometre l'errada de veure-ho tot fet i es va tirar enrere sense comptar amb la capacitat competitiva del Madrid a casa. Bale i Kroos van vorejar el gol fins que Reguilón va agafar una pilota a la banda i va centrar perquè Asensio superés Onana d'un xut encreuat.

Faltaven vint minuts i encara hi havia temps per fer dos gols, però l'esperança va durar 120 segons. El temps que va trigar l'Ajax a treure una falta a l'esquerra de l'atac. El danès Schöne, un consumat llançador, va amagar amb la centrada, però en realitat va etzibar un increïble xut parabòlic que va sorprendre un Courtois massa avançat. Joc, set i partit.

Els següents minuts, encara divuit d'oficials fins al final, que en van acabar sent 24, van servir perquè el públic anés passant cap a casa, enmig d'algun xiulet, perquè Benzema errés una ocasió claríssima en relliscar després d'una pèrdua de De Jong, perquè Ziyech en fallés una d'encara pitjor i perquè Nacho fos expulsat. El Madrid abdica. Europa busca nou rei.