No es pot dir que eliminar l'Olympique de Lió de la Champions sigui la gesta més gran de la història del Barça, però vistes com han anat les coses en aquesta Champions, amb equips com el Bayern, el Madrid o l'Atlètic eliminats prematurament, no es pot menysprear la classificació del Barça per als seus dotzens quarts de final seguits de la competició. Ahir va semblar tan fàcil que el mateix equip barcelonista es va complicar la vida entre el final de la primera part i l'inici de la segona. Vint minuts d'intranquil·litat que van durar fins que Messi va trobar els espais i, amb un gol i dues assistències, va liquidar l'eliminatòria.

Valverde ja va dir a la prèvia que no volia arriscar amb la presència de Dembélé de partida i, vist el que va succeir a la primera part, tampoc no feia falta forçar el francès. Va apostar per un joc de més toc, amb Arthur, l'enèsima oportunitat de Coutinho i Sergi Roberto a la banda dreta de la defensa. Per part lionesa, Bruno Génésio canviava l'habitual sistema i introduïa un tercer central, Marçal, en detriment d'un centrecampista. Devia veure el partit del seu rival d'ahir contra el Rayo Vallecano de dissabte, en què els madrilenys van posar dues línies, de cinc i de quatre, per tapar els espais. Però li va fallar que el Barça juga més motivat a Europa i ahir la pilota viatjava més ràpida.

Es va veure aviat que els locals volien marcar i, a part d'una aturada de Lopes a Messi, l'equip de Valverde ho va intentar amb xuts llu-nyans que s'estampaven a la defensa francesa. L'Olimpique de Lió només va avisar amb un xut desviat de Ndombélé i cada cop estava més endarrere. Una aturada del seu porter va precedir la pena. Llarga combinació que acaba als peus de Suárez, qui, en una posició poc perillosa, és entrat temeràriament per Denayer. L'uruguaià, que va trepitjar el defensa, fa la seva feina i cau. Messi assumeix la responsabilitat i marca a l'estil Panenka.

Canvi de porter i més atacs

Hauria pogut empatar tot seguit l'Olympique, en un xut de Dembélé que Lenglet va enviar a córner. Tot seguit, en una pilota llarga, Coutinho s'avança a Lopes i la pilota colpeja a la cara del porter, que queda estabornit. L'internacional portuguès resistiria deu minuts al camp, però hauria de ser rellevat en no recuperar-se. Després dels sis minuts de joc aturat, Suárez i Rakitic tornen a vorejar el gol abans que el davanter, fent de boia, s'inventi una mitja volta després d'una gran passada d'Arthur i doni el gol fet a Coutinho.

Génésio va haver de canviar el porter i el Barça va disputar els millors minuts, amb un xut alt de Messi, una gran acció de Suárez en què va disparar massa creuat i una rematada novament de Messi que va aturar el nouvingut Gorgelin. El temps de descompte va demostrar, però, que el Barça es trobava massa còmode, amb tres pèrdues de Busquets. Valverde ho hauria de resoldre a la mitja part.

Patiment controlat

Però, tot i que Marçal va evitar el gol de Messi en sortir dels vestidors, no ho va fer. L'Olympique va anar cap amunt i va trobar espai. El Barça s'havia llançat massa a buscar els contraatacs i Fekir i Mendy van avisar fins que va arribar el gol, en una concatenació d'errades. La primera de l'àrbitre, en no indicar una falta de Marcelo a Lenglet, i les altres de Ter Stegen en no sortir [el gran defecte de l'alemany], i de Busquets i Sergi Roberto en no refusar. Toussart ho va aprofitar i va donar emoció a l'eliminatòria.

Van ser vint minuts de no saber gaire què fer. Valverde va buscar la velocitat de Dembélé, que va rellevar un de nou insuls Coutinho, i la força d'Arturo Vidal. Fekir i Depay van posar l'ai al cor en dues accions, però els canvis de Génésio i la lesió de Mendy van despullar els francesos. En l'acció següent al canvi del lateral, Messi va recollir una pilota a la frontal de l'àrea i, després d'asseure a terra Denayer i Marcelo, va disparar amb la dreta. Gorgelin la va tocar, però l'esfèrica va anar plorant fins al fons de la porteria.

El cop va ser definitiu per al Lió, al qual se li van fer llargs els últims minuts. Tres després del 3-1, en un córner per als visitants, contraatac fulgurant dut novament per Messi, que veu Piqué desmarcant-se per l'altre pal i li dona el quart gol fet. I cinc minuts més tard, repetició de la jugada, amb l'argentí pel centre i assistint, com si fos Magic Johnson en els Lakers dels vuitanta, Dembélé perquè el francès rematés un resultat segurament exagerat.

El Barça ja és a quarts, el seu límit els tres darrers anys. Caldrà veure si amb un Messi d'aquest nivell n'hi ha prou per superar el mur.